AIK:s offsidemiss

FOTBOLL

Missade offsidefällan: "Det var dålig tajming"

Det taktiska vapnet slog tillbaka och sköt AIK:s derbydrömmar i sank.

När resten av laget försökte ställa offside stod Daniel Tjernström och Derek Boateng stilla och såg förundrat på när Mikkel Jensen sköt in bollen.

- Vi uppfattade ingenting, plötsligt stack alla upp, säger Daniel Tjernström efteråt.

Foto: ANDREAS BARDELL
SLAGNA AIK:s Kenny Pavey, Markus Karlsson, Markus Jonsson deppar efter derbyförlusten. AIK föll efter att ha gett Hammarby helt öppet efter en frispark från högerkanten.

Trots att Hammarby dominerade spelet var det AIK:s självmordstaktik vid Jeffrey Aubynns frispark efter en halvtimme som avgjorde matchen.

Lagkaptenen Daniel Tjernström och Derek Boateng missade att försvaret bestämt sig för att köra en offsidefälla, och Mikkel Jensen kunde helt omarkerad sätta 1-0 bakom Daniel Örlund.

Fattade ingenting

Enligt mittbacken Nicklas Carlsson är det han, mittbackskollegan Niklas Sandberg och Daniel Örlund som bestämmer vilken försvarstaktik laget ska välja på fasta.

- Men det gick inte fram till mig och Derek. Vi uppfattade ingenting, plötsligt stack alla bara upp, säger Tjernström.

Canal plus fotbollsexpert Ola Andersson, som tidigare spelat i AIK, är kritisk mot att laget använder offsidefälla vid defensiva fasta situationer.

- Det är jävligt farligt. När motståndarna gjorde så när man själv spelade bad man ju att de skulle fortsätta, säger han.

Hammarbys målskytt Mikkel Jensen är lika oförstående.

- Det brukar vara fem-sex grabbar framför och så chansar man på att bollen dimper ner. I dag var det ingen. Klart man blir förvånad att man blir så fri, säger han.

"Ett gammalt trick"

Hur ser du på den här varianten överhuvudtaget?

- Det är en farlig variant. Ofta det blir såna tabbar när en eller två spelare missar. Jag skulle inte föredra att vi gör den. Det känns som ett lite gammalt trick.

Men AIK-tränaren Nebojsa Novakovic säger att laget kommer att fortsätta köra den för dagen misslyckade offside-varianten.

- Det var dålig tajming, men självklart kommer vi att fortsätta. När man misslyckas är det lätt att säga att det är fel, men det är ett viktigt vapen. Särskilt i Sverige när många lag satsar på fasta situationer.

Vems fel är det att det körde sig?

- Misslyckas det är det tränarnas fel. Det här får jag och Rikard (Norling) ta på oss.

Johan Flinck, David Tanentsapf

ARTIKELN HANDLAR OM