Allsvenskan i fotboll

Tipset: Larsen går - för 18 milj

FOTBOLL

Robert Laul: Nu handlar det om förhandlingstaktik, prestige och pengar

Djurgården nobbar Schalkes bud.

Det var gårdagens nyhet i fotbolls-Sverige.

Men sista ordet är inte sagt. Nu handlar det om förhandlingstaktik, prestige och pengar.

Mitt tips är att Sören Larsen är klar för Schalke inom några dagar - för 18 miljoner kronor?

Jag är nämligen inte lika säker längre, på att övergångssumman verkligen stannar på de 10 miljoner som klausulen säger.

Jag tror att Djurgården hamnat i ett läge där de kan pressa upp priset med 5-10 miljoner. I så fall har klubben gjort en bra affär.

Får Djurgården låt säga två miljoner euro gör man nästan 15 miljoner kronor i vinst på en spelare som enligt tränaren Kjell Jonevret inte var förstavalet i april. Som dessutom bara varit i klubben i ett år och därmed inte går att jämföra med till exempel Markus Rosenberg-affären.

Fax-affär inte trovärdig

Att Djurgården tackade nej i går var fullständigt självklart. Hur många affärer görs upp via fax?

Normalt är att köpande klubb tar kontakt via telefon, sedan en personlig träff, sedan kan förhandlingarna ske via telefon eller på ett kontor.

I det här fallet har agenten Ivan Marko Benes uppenbarligen varit lite för snabb, läckt ut den hemligstämplade klausulen till Schalke och sagt "det här löser vi snabbt, kvickt och enkelt". Sedan gjorde Schalke misstaget att börja förhandla om Larsens personliga kontrakt innan Djurgården gett tillåtelse. Dessutom skrev man om det på sin officiella hemsida!

Det är dessa misstag Djurgården nu kan utnyttja för att pressa upp priset.

Genom att tacka nej via fax tvingas Schalke till förhandlingsbordet.

Väl där får tyskarna svårt att hänvisa till klausulen. "Jaha. Hur är den formulerad och hur fan kan ni känna till den?", undrar ju Djurgården då.

Djurgården kan få kompensation

Svarar tyskarna "agenten", ja då kan det bli en rättslig process för avtalsbrott och Djurgården kan kompenseras ekonomiskt den vägen.

Det troliga är därför att klausulen läggs åt sidan och en helt vanlig förhandling tar vid. Då kan Djurgården pressa upp prislappen ett antal miljoner. Exakt hur många återstår att se.

???

Samtidigt är det ett högt spel av Djurgården. Ingen vet exakt hur intresserade tyskarna är. Kanske struntar de i Larsen och köper nummer två på listan i stället. I så fall har Djurgården en förbannad och besviken dansk i truppen. Som dock måste fortsätta producera mål om han ska behålla sin landslagsplats och komma iväg till en annan klubb till vintern.

???

För Djurgården handlar det naturligtvis också om prestige. Man gick på en blåsning av agenterna och dåvarande samarbetspartnerna Roger Ljung och Vincenzo Morabito i samband med att Kim Källström och Andreas Isaksson såldes till Rennes. Även om affärerna är svåra att jämföra, så såldes ju Zlatan och Markus Rosenberg till Ajax för nästan 130 miljoner medan Djurgården bara fick 35 miljoner för Källström och Isaksson.

Med den historiska bakgrunden är det värt att bråka lite för att få upp priset på Sören Larsen.

???

Att Djurgården väljer att sätta hårt mot hårt handlar naturligtvis också om att det är en dansk agent och en dansk spelare. Jag tror inte man vågat ta samma strid om till exempel Johan Arneng.

Robert Laul

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll