Allsvenskan i fotboll

Blåvitts ”smarthet” fick Ijeh att flytta

FOTBOLL

GÖTEBORG

Dom stod i en ring på Ullevis gräsplan som ingripna i ett akut krismöte. På anslagstavlan lyste visserligen 4-0, men IFK Göteborgs styrelse visade upp gravallvarliga ansikten.

Peter Ijeh hade just presterat sin bästa fotboll för i år men i dag blir han dansk med Janne Plånboks miljongåva kvar i sin egen plånbok.

Som klubbdirektören Mats Persson sa till mig: "IFK Göteborg har inget med gåvan att göra" och en gåva är aldrig återbetalningsskyldig eftersom den inte kräver en motprestation.

När Ijeh lämnade Malmö fick han också en gåva - av de före detta fansen. Han uppträdde som rapartisten Ijeh P och längst fram i salongen stod två MFF-fans som följde hans framträdande med iskall blick men utan tillstymmelse till att vilja störa uppträdandet. När Ijeh P rappat klart sträckte de två fram en påse innehållande nio silverpenningar. Faktiskt var det en rätt elegant demonstration.

Blåvitt för smart

Då såg många i Malmö Peter Ijeh som en bov. Vilket var fel eftersom en professionell idrottsman har rätt att se om sitt hus och söka sig till de arbetsgivare som betalar bäst. Att alla turer kanske inte följde gängse regler och konventioner kan inte huvudsakligen Peter Ijeh lastas för. Precis som Jesper Bech som kommit till Malmö har han styrts av agenter som agerat "smart".

Blåvitts smarthet gick dock ett steg för långt. För Peter Ijeh har det aldrig funnits något att vinna i den sorgliga gåvoaffären. Han har endast accepterat en ny kontraktslösning som skulle ge honom exakt samma nettolön som var avtalad från början.

Jag har aldrig tidigare upplevt en idrottsförening göra en hel pudel som IFK Göteborg nu gör. Alla vet att det inte går att lura någon att tro att det inte är klubben som agerat fel och därför vill man kanske helst av allt bli av med Ijeh så fort som möjligt.

Det är ju Plånbok som får ta den ekonomiska smällen men skattemyndigheten kommer inte att nöja sig med det och efter att som lekman förvånats över Percy Nilssons fängelsedom kan jag inte se annat än att blåvita ledare nog får räkna med att få skaka galler i framtiden.

Peter Ijeh var bra mot Halmstad. Hela Blåvitt var bra med innermittfältarna Håkan Mild och Niclas Alexandersson som toppar. I den första avgörande halvleken visade de vad internationell kapacitet betyder. Halmstads jättetalang Dusan Djuric gavs inte en chans att glänsa mot de två rutinerade och framförallt skickliga göteborgsspelarna.

Ijeh skulle haft straff

Alexandersson kombinerade sin vanliga spelskicklighet med en fysisk vinnarinställning i varenda närkamp som jag inte kan komma ihåg att jag sett honom visa tidigare.

På topp var Peter Ijeh och George Mourad rörliga och bollsäkra. Ijeh skulle haft två straffar i första halvlek. Det tyckte jag direkt när jag såg förseelserna och övertygades om det när jag såg repriserna på storbildsskärmen.

Det spelade såklart mindre roll när tre hörnor resulterade i mål och en fjärde gav en ribbträff. IFK Göteborg har nu gjort tio av sina 15 mål på hörnor i år. Ett fantastiskt facit som tränaren Arne Erlandsen förklarade med att de som slår hörnorna har skickligheten att träffa exakt där bollen ska landa.

Niclas Alexandersson slår vänsterhörnorna som varit de som resulterat fram till i går när Oscar Wendt skruvade in två elakingar från andra hållet så att Selakovic och Mild kunde raka in bollen helt fria från nära håll.

Såna mål ska inte få göras men de görs när kvaliteten på bollträffen är så bra som Alex och Oscar har. Kul med en teknisk vänsterback förresten. Modernt backspel ger stort utrymme för lirare. Där kan Göteborg hittat ett vinnarvapen.

För Halmstad gäller det att glömma, sluta tänka och bara gå ut för att lira sitt eget spel i de kommande fyra helt avgörande matcherna. Jag räknar inte bort Jan Anderssons lag ännu även om framtiden ser besvärlig ut.

Stefan Alfelt

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll