Allsvenskan i fotboll

Söderstadion ett minne blott

FOTBOLL

Majoritet för ny arena: Den kan stå klar 2008

Söderstadion är snart ett minne blott.

Enligt Hammarby Fotbolls ordförande Lars Strandberg finns det en politisk majoritet för en ny arena med plats för 25 000 åskådare.

- Ja, det stämmer. Man är överens i Stockholms kommun att satsa, säger han.

snart borta Enas politikerna är denna vy över Söderstadion all. Nu planeras det för en arena som ska rymma 25000 åskådare, inte 50000 som man diskuterade tidigare.

snart borta Enas politikerna är denna vy över Söderstadion all. Nu planeras det för en arena som ska rymma 25000 åskådare, inte 50000 som man diskuterade tidigare.

Foto: stefan mattsson

Hammarby vill ha en ny arena så fort som möjligt.

- Det har att göra med komfort. Till exempel är många Bajen-sympatisörer tjejer och det är inte så kul att gå på Söderstadion när det inte ens finns toaletter så att det räcker, säger Lars Strandlund.

- Folk jämför med att gå på bio eller teater och då är arenor som Söderstadion och Råsunda omoderna i dag.

Ringholm uppvaktades

Planer på en ny arena vid området kring Globen har funnits länge. Enligt Lars Strandlund är det inom kort dags att gå från ord till handling, från skiss till verklighet.

- Vad jag förstår är det inte en politisk fråga längre, utan man är överens i Stockholms kommun att satsa på en arena för 25000 åskådare.

- Vi var uppvaktade av Bosse Ringholm, ordförande i Stockholms arbetarkommun, så sent som för en vecka sedan för att kommunstyrelsen bestämt det här. Vi är angelägna att det fattas ett sista beslut så att arenan blir verklighet.

Stadsdirektör Bosse Sundling bekräftar att planerna är långt gångna och säger att ett byggnadsförslag finns till hösten.

- Det sitter en grupp, med Globens vd Ulf Larsson och stadsbyggnadsroteln, och tittar på den här frågan. Det finns inget färdigt förslag än, men vi jobbar med den inriktningen, säger Sundling.

Vad händer med Söderstadion? Kan den finnas kvar?

- Nej, vi kan inte ha två arenor så tätt intill varandra.

Planen från början var en stor evenemangsarena med plats för 50000 åskådare. Men Svenska Fotbollförbundet ville inte vara med på satsningen, utan i stället rusta upp Råsunda.

När kan byggandet av den nya arenan komma igång och när står den klar?

Färdigbyggd inom tre år

-Svårt att svara på, men när vi tänkte på den andra arenan var förhoppningen att den skulle stå klar till 2008. Eftersom den skulle vara större utgår jag från att vi har samma tidsperspektiv nu.

Vad kommer det att kosta?

- Det vet jag inte. Men den stora arenan var beräknad till 2,6 miljarder och den här blir väsentligt mycket billigare.

Emil Karlsson

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll