Spionerade på mittback i Assyriska

FOTBOLL

”Jag är överraskad att Saddam hade koll”

Foto: "HAN VAR KONSTIG" Saddam Hussein spionerade på Ghassan Heamed under hans tid i Assyriska enligt SVT:s Rapport.

Saddam Hussein spionerade på Assyriskas Ghassan Heamed.

Den före detta irakiske landslagsmannens namn har dykt upp i säkerhetstjänsten Muhabarats hemliga arkiv.

– Jag är lite överraskad att Saddam hade sån koll, säger Heamed.

Den nu 33-årige Ghassan Heamed spelade 24 landskamper för Irak innan han, tillsammans med tvillingbrorsan Bassam, rymde från landet 1993 och så småningom hamnade i Sverige. Som irakisk landslagsman lydde han under Saddams son Uday, som då var ordförande för det irakiska fotbollförbundet.

– Uday var verkligen ingen bra människa. Det fanns spelare som hamnade i fängelse och fick stryk när de gjorde en dålig match. Ibland klippte han av dem håret, berättar Ghassan.

Blev du själv någonsin utsatt?

– Nej, jag hade tur och spelade bra. Annars hade han klippt av mitt hår också. Han var galen.

Avhoppet en stor grej

Som landslagsman blev Ghassan Heameds avhopp en stor grej. Och han visste att den irakiska regeringen visste var han befann sig.

– Ja, de har ringt från det irakiska förbundet i många år, och försökt övertala mig att spela för landslaget. Men jag har sagt nej, jag visste att det inte var säkert. Jag tror att det var rätt beslut. Saddam var inte glad över att både jag och min bror varit kritiska mot honom och hans Bath-parti.

Öppnat arkiv

Den irakiska underrättelsetjänsten Muhabarat, vars arkiv nu öppnats, hade sin bas för övervakning av Assyrier i Sverige. Svt:s Rapport avslöjade i går att Ghassan Heamed var en av de svenskar som Saddam Hussein spionerade på.

– Ja, det var en liten överraskning. Jag visste inte att Saddam var så intresserad av mig. Jag är lite överraskad att han hade så bra koll. Men han var en sån människa, konstig, säger Ghassan Heamed.

David Tanentsapf