Drömslut för Zetterberg när Anderlecht grejade guld

FOTBOLL

25 000 belgare gav svensken stående ovationer

Foto: Pär Zetterberg hyllades av Anderlechts fans när han under fredagen blev belgisk mästare i sin sista match för klubben.

Bryssel (TT:s korrespondent)

Planens dominant och hyllad av det största antalet belgare i historien – 25000 – som någonsin har stått upp och samtidigt skrikit ett svenskt ”tack! ” rakt ut.

Pär Zetterberg fick ett belgiskt ligaguld med på köpet när han avslutade karriären som i en dröm.

– Helt sanslöst, det är inte många som har fått en sådan här avslutning, sade snart 36-årige Zetterberg när klubben brände av fyrverkeri efter fyrverkeri på mittplanen efter slutsignalen och nummer 21 hade fått pris efter pris, till och med av polisen.

Zetterberg blandade framspelningar av yttersta märke med farliga frisparkar och suverän stil på mittfältet när Anderlecht klippte till seriesexan Zulte-Waregem med 3–0.

Och matchen fick göra paus i flera minuter när Zetterberg byttes ut i 78:e minuten och ett fullsatt Constant Vanden Stock-stadion i Brysselstadsdelen Anderlecht stod och höll upp förtryckta plakat med TACK på ena sidan och ZET själv på andra sidan.

Han själv gick runt och tackade alla på planen och domaren och stadion glömde nästan bort att matchen inte var över än.

Familjen på plats

Mamma Gunvig och pappa Hasse, fru Linda och barnen Erik och Emmy, satt på läktaren och njöt. Pappa och Erik fick dessutom göra en symbolisk avspark.

– Tårarna kom när jag såg Erik och pappa på planen, säger Pär.

Av avslutningsnerver märktes just ingenting när ZET, eller ”le Sportingboy par excellence” satte stopp för en närmare 20 år lång karriär som utlandsproffs, 17 av dem i Belgien.

Men han och lagkamraterna, med landslagets Christian ”Chippen” Wilhelmsson som kvicksilver på högerkanten, hade god hjälp av Gent som redan efter drygt 20 minuter började göra mål på ligatvåan Standard Liege. Endast en seger för Standard, samtidigt som Anderlecht förlorade, kunde rädda ligaguldet för Liegeklubben.

Blir scout

Zetterberg slutade där han började 1986, i Anderlechts lila färger. Med sig på resan har han sex belgiska ligaguld, tre grekiska från de tre åren i början av det här seklet i grekiska Olympiakos. Han har en uppsjö Fair play-priser, ”jag tror att jag har fått mellan tre och fem gula kort i hela karriären”, två Guldskor från Belgien (priset för bästa spelare) och en svensk Guldboll.

Men han klipper inte banden med Anderlecht, i höst är han tillbaka – och familjen tänker bo kvar i Waterloo utanför Bryssel – som talangscout för klubben.

TT