Inget att snacka om - Sverige har fått en ny superstjärna

FOTBOLL

Jag som trodde att Kim Källström hade nog med att slå sig in i VM-laget.

Lyon? Lyon?!

Lyons mittfält får landslagets att likna" tja, Häckens.

Först som sist: Det här är gigantiskt.

Kim Källström hamnar i en klubb som matchar hans ambitioner, och med det menar jag att Olympique Lyon vill bli bäst i världen.

När franska hemsidor avslöjade Lyons intresse i förrgår hade jag svårt att tro det. Inte för att jag tvivlar på Kims potential, utan för att OL är en av Europas fem-sex bästa klubbar och för att de har en president som sprider transferrykten som Erik Edman sprider svordomar. Lyon har vunnit ligan fem år i rad. De har en av Europas tre-fyra bästa playmakers i Juninho, en av de tre-fyra bästa bollvinnarna i Diarra, och en bänk som är så smockfull av talang att det är löjligt.

Lyon har Tiago, Pedretti, Malouda. De har redan värvat Nantes balansspelare Jérémy Toulalan, 22, de jagar Didier Drogba och Franck Ribéry - och när de vill spelar de Europas mest attraktiva anfallsfotboll näst Barcelona. Har Kim Källström där att göra?

Jag hoppas det.

Jag pratade med Kim i onsdags, och sa att han såg för sjaskig ut för två år sedan. Jag sa en massa annat också, men poängen var att han är en annan spelare med en annan utstrålning nu än han var inför EM i Portugal.

Kim är en anförare

Kim strålar nu.

Han kommer från en lysande säsong i Rennes, han har vuxit ut till en anförare i ett lag strax under toppen i en stor europeisk liga och Rennes spelsystem är inte helt olikt OL:s.

Om Kim någonsin varit redo för en sådan här utmaning så är det nu. Han petar inte Juninho eller Diarra, men om han får en roll på det mittfältet är det inget snack om att Sverige fått en ny superstjärna.

Vad det betyder för landslaget kan vem som helst räkna ut.

Kim kan äta middagar på Leon de Lyon, träna frisparkar med Juninho och vistas i en klubb som slår rekord i sålda säsongskort varje säsong. Och ur ett högst egoistiskt perspektiv är det en perfekt övergång, eftersom den betyder att jag får se mer av ett fantastiskt intressant fotbollslag.

Men, ursäkta, får man smyga in ett "om" här?

Bara ett litet?

Det var som bekant två svenska landslagsmän som värvades i går, och båda värvades av de män som ligger bakom det moderna Lyon.

Kalle Svensson värvades av Paul Le Guen, tränaren som gjorde OL till en storklubb och som nu tagit över Rangers. Kalle kommer därmed att få alla chanser i världen att ta platsen bredvid Julien Rodriguez i Rangers mittförsvar. Skottarnas ordförande heter David Murray och gillar mediala utspel, men det är inget snack om att det är Paul Le Guen som ligger bakom värvningen.

Le Guen har börjat plocka in unga spelare och kommer att sätta sin egen prägel på Rangers. Kalle Svensson kommer att lära sig väldigt mycket av honom, och jag tror att han kan lyckas i Glasgow.

Le Guen har värvat Kalle för att bygga ett försvar runt honom.

När det handlar om Lyon är det inte lika enkelt.

Där är det ofta Jean-Michel Aulas, den excentriske och provokative presidenten, som värvar spelare. Ibland lyssnar han till sin sidekick Bernard Lacombe, men det är inte alltid som hans tränare har så mycket att säga till om.

Kan bli fransk mästare nästa år

Jag hoppas att det är Gerard Houllier som önskat sig Kim.

Jag är inte säker, men jag tror det. Houllier hade koll på Kim redan när han var tränare i Liverpool, så han borde inte opponera sig.

Kim Källström kommer att få chansen att fördela bollar till Malouda, Wiltord och Govou, han kommer att tacklas av Diarra på träningen, lära sig dribblingar av Tiago och Benzema, bli fransk mästare nästa år och spela Champions League redan i vinter.

Och, just det, så ska han spela ett VM först också.

ARTIKELN HANDLAR OM