Varsågod, Lars-Åke Lagrell - här har du 6 DRÖM-KAPTENER

FOTBOLL

Sportbladets Lasse Sandlin: Jag vill se Laudrup som förbundskapten i Sverige

BREMEN

Det är dagen efter 0-2 mot Tyskland och tidernas svenska fiaskostart i en VM-match.

En något muntrare Lasse Lagerbäck möter pressen. Fortfarande dock utan tankar på att avgå.

Bara ett spelaruppror kan få honom till det, och det missnöjet tror jag inte finns. Vilket ändå inte hindrar i att det redan spekuleras hejvilt i hans efterträdare.

Högst upp på min önskelista: Michael Laudrup.

Lagerbäck ämnar alltså fullfölja sitt kontrakt på ytterligare två år. Men eftersom han haft en huvudroll i ledningen under de fyra senaste mästerskapen, där Sverige endast vunnit tre av 15 matcher och inte en enda vinna-försvinna-match, så är det naturligt att han ifrågasätts.

Och att andra namn poppar upp.

Min man Michael Laudrup är Danmarks störste spelare genom tiderna, och han är dessutom ledig.

Kan börja träna Real Madrid

För en dryg månad sedan sa Michae, efter fyra år som tränare och i vår segslitna förhandlingar, tack och adjö till Bröndby IF, sin barndomsklubb.

Just nu lutar det åt ett sabbatsår men samtidigt finns han med i spelet kring det kommande presidentvalet i Real Madrid.

Laudrup spelade två säsonger i Real 1994-96 och har nu lanserats som tränaralternativ av förre rallyvärldsmästaren Carlos Sainz och byggmästaren Juan Miguel Villar Mir i deras valmanifest inför de 80000 medlemmarnas omröstning den 2 juli.

Laudrup har länge velat bli tränare i Spanien, och i Jyllandsposten säger han:

- Alla spelare har en dröm om utlandet. Det har tränare också, tror jag.

För mej hade det kunnat vara en realitet redan för ett eller två år sedan.

För mej är det bara en fråga om när drömmen blir verklighet...

Tills dess ser jag gärna honom några år som bas för svenska landslaget och jag förutsätter naturligtvis att han då tar med sin offensiva, tekniska fotbollsfilosofi.

Backe, Rolle eller Svennis?

I svenska folkdjupet är annars Sven-Göran Eriksson nummer ett på listan - men hur realistiskt är det?

Hasse Backe har nämnts - men hur realistiskt är det direkt efter ett kontrakt med grekiska Panathinaikos?

Gais Rolle Nilsson och förre HBK-tränaren Jonas Thern, två gamla 94-hjältar, förekommer i debatten. Inga dåliga namn men inte riktigt mogna än. Thern dessutom med, åtminstone i HBK, ett alltför kort tålamod.

Tre gamla allsvenska guldtränare av icke-svensk härkomst och med landslagserfarenhet från andra länder pockar också på uppmärksamhet: nuvarande norske landslagstränaren Åge Hareide (guld med Helsingborg 1999), nuvarande finske landslagstränaren Roy Hodgson (guld med Halmstad BK 1976 och 1979) och förre sydafrikanske landslagstränaren Stuart Baxter (guld med AIK 1998).

Beenhakker - en artist

Högt skattade namn alla tre - och jag rankar dom i just den här ordningen Trinidads Leo Beenhakker skulle förstås vara den allra trevligaste men Leo är numera mer artist än seriös, så det går inte. Anders Linderoth, snart ledig Hammarby-tränare, faller på familjebanden.

Återstår så Jörgen Lennartsson, smålänning som gått den långa och politiskt rätta vägen via Helsingborg, Häcken och just nu U21-landslaget. Ännu alltför tidigt - men om Lasse Lagerbäck fullföljer sitt kontrakt, så kan Lennartsson

sedan mycket väl vara rätt man.

Kanske är det så det är tänkt, ordförande Lagrell?

Läs också: