VM-klart - men mycket måste bli bättre

FOTBOLL

Sportbladets förbundskapten Lars Roland Sandlin granskar landslaget fram till VM

Foto: Sverige är i VM och spelarna börjar prata om guld. Sportbladets egen förbundskapten Lars Roland Sandlin är dock tveksam. "Mycket måste förbättras om Zlatans och andras gulddrömmar ska slå in", skriver han.

Deutschland, Deutschland über alles...

För andra gången har vi kvalat in till ett fotbolls-VM på tysk mark.

Det var säkert mer dramatiskt förra gången, nu var det bara en enkel vänskapsmatch mot en nordisk granne som skulle spelas av. Ja, den kunde ju till och med förloras.

Minst lika roligt var det i alla fall med 3-1 mot Island 2005 som 2-1 mot Österrike 1973.

Achtung, Deutschland!

Den glädje vi aldrig fick uppleva i Zagreb i lördags kom nu i stället på Råsunda. Heder åt publiken som stannade kvar och hyllade våra spelare och ledare. Den tackar vi för.

Inte för att det var någon stor match.

Hyllningen gällde istället hela kvalet.

Fyra raka mästerskap har vi kvalificerat oss till under först Lars-Tommys ledning, senare Lars-Rolands.

Fyra mästerskap men ännu ingen medalj, så därför bör vi nog ännu inte sätta etiketten "Vårt Mest Framgångsrika Landslag" på den här generationen.

Men potentialen finns.

Många likheter med -94-laget

Just så uttryckte sig Tommy Svensson, generalen från VM 1994, när jag under onsdagseftermiddagen, i väntan på matchen, hörde honom intervjuas av Stefan Thylin på en scen i Globen-Annexet.

Tommy pekade på de många likheterna mellan 1994 och 2006. På ett giftigt par på topp (Kennet och Martin vs Zlatan och Henke), på organisationen, på det stabila försvaret.

Jag minns vad Roland Andersson, förbundskapten Lasse Lagerbäcks assisterande förbundskapten, sa i Sportbladet när jag tillträdde den här tjänsten som Sportbladets förbundskapten i början av augusti:

- Lars Roland ska veta, att om vi förlorar några matcher i höst är det han som får gå.

Nu förlorade vi bara en match, 0-1 mot Kroatien i lördags, och eftersom vi trots den förlusten är VM-klara, så antar jag, att jag sitter säkert.

Som Lasse Lagerbäck med ett glatt leende sa på presskonferensen efter Islandsmatchen:

- Jag tror inte dom sparkar mej nu...

Jag unnar överbefälhavare Lagerbäck den här framgången. Han har inte alltid sett så glad och nöjd ut på vägen fram hit, och att han inte alltid gillat oss i pressen har väl framgått, men onsdagskvällen den 12 oktober 2005 var ändå hans.

Grattis, Lars! Och grattis Roland! Nu är det dags att börja putsa på tyskan.

Förra gången vi gick till ett tyskt VM skedde det en novemberkväll 1973, då snön yrde över Gelsenkirchen, då denna del av Västtyskland upplevde sitt värsta oväder på år och dag, då snötäcket på Parkstadion var decimetertjockt, men där Roland Sandberg och Bosse Larsson (på straff) med sina två mål i den direkt avgörande matchen mot Österrike förde Sverige till slutspel.

2-1 - ett världsklassmål

Den här gången var det inte alls lika dramatiskt, men även denna match hade sina underbara ögonblick.

2-1-målet var en totalupplevelse från det ögonblick då Olof Mellberg följde med enmed bollen löpande Gunnar Heidar Thorvaldsson, tog av honom den och spelade sig ur situationen med hjälp av Erik Edman fram tills, sex tillslag senare, Henrik Larsson på volley lyfte bollen i mål.

Ett världsklassmål som bådar gott inför slutspelet.

Som förbundskapten får man en hel del intressanta mejl.

Ett kom från Christer Johansson i Eskilstuna, handlade om de VM som spelats i Europa från 1938 och framåt - och jag kan försäkra att det lugnade mej:

"Fanns det verkligen någon som oroat sig för om Sverige skulle kvala in till VM i Tyskland nästa år? I så fall har vederbörande inte haft statistiken klar för sig...".

Du ser statistiken här intill.

Det möjligen något förbluffande att Sverige kvalificerat sig till de europeiska VM-slutspelen exakt varannan gång.

Därför var jag lugn redan från morgonen denna onsdag. Dubbelt lugn blev jag sedan då resultaten ramlade in från matcherna i grupp 1 - Andorra-Armenien 0-3 och Finland-Tjeckien 0-3 - vilket innebar att vi till och med hade råd att förlora tvåsiffrigt.

Nu är vi klara. Mycket måste förbättras om Zlatans och andras gulddrömmar ska slå in.

Jag tror INTE på guld. Däremot på ett bra VM - och som alltid avgörs mycket i lottningen.

Slopa diamanten!

Till sist: med 239 dagar kvar till VM är sammansättningen av Lars Roland Sandlins startelva mer osäker än någonsin tidigare.

Det beror på att nu kommer en vinter som kommer att röra till begreppen, och förutom bortalandskampen mot Sydkorea i november - där det förmodligen kommer att fattas en hel del givna spelare - finns bara en enda landskamp i vår för nya fynd att spela in sig i truppen/startelvan, innan den slutliga VM-truppen spikas i maj.

Ändå, det är mitt jobb att ALLTID vara beredd att servera en startelva, och därför ser den ut så här:

Andreas Isaksson - Christoffer Andersson, Olof Mellberg, Teddy Lucic, Erik Edman - Christian Wilhelmsson, Tobias Linderoth, Kim Källström, Fredrik Ljungberg - Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson.

Med ett rakt mittfält. Slopa diamanten - och låt Tobbe och Kim växeldra i mitten.

Lars Roland Sandlin