Bank: Roma har fallit, Rom har rasat – Olsen står

Foto: MAGNUS SANDBERG
Robin Olsen.
FOTBOLL

Fel gör bara den som försöker, och gud ska veta att Robin Olsen ställt sig mitt i en storm den här hösten.

Roma har fallit, Rom har rasat.

I kväll ställs Sveriges landslagsmålvakt mot Cristiano Ronaldo på bortaplan.

Olsen står fortfarande.

Termometern kommer att krypa ner mot noll, elljusen kommer dansa över Juventus Stadium, Drughi kommer måla sydkurvan svart och vit, den där sången om un grande amore kommer att dåna i betongen.

Och en svensk landslagsmålvakt kommer att ställas inför sin svåraste uppgift hittills.

Robin Olsen summerar snart sitt första halvår i Roma, och det vore löjligt att prata om succé eller sensation. Roma har inte varit den sortens klubb i höst, inte den sortens lag. Men ska vi bedöma vad han gjort får vi allt lov att väga in var det är han landat.

Roma läcker som ett såll, försvarsspelet är en katastrof, Olsen ersätter världens dyraste och kanske bäste målvakt och han gör det under en tränare som är ett andetag från att få sparken i en stad som andas dubbelt så intensivt som nästan alla andra.

Konstant när allt annat svajat

Sveriges nummer ett hyllades som en ”erfaren målvakt med garantier” av ikoniske sportchefen Monchi, själv gammal målvakt i Sevilla, när han skrev på. Han fick inte en målvakt som garanterat guld och gröna skogar eller ens stora segrar, men han har sannerligen fått en målvakt som varit en konstant i en miljö där allt annat svajat.

I tisdags var tränare Eusebio Francesco ute på snygga, trendiga restaurangen Chorus i Roms Borgo-kvarter. Utanför stoppades han av en liten kille som ville få sin Roma-tröja signerad och en fråga besvarad. Den handlade om Robin Olsens tavla i matchen mot Genoa senast, när han tappade ett Oscar Hiljemark-skott mellan benen före Genoas 1–0.

– Sånt händer, det är bara de som aldrig försöker som aldrig misslyckas, sa Di Francesco. Det är bara de som försöker som misslyckas, som i skolan.

Robin Olsen har försökt, och han har vunnit mer än han förlorat. Mot Genoa fick Roma rädda honom, under resten av säsongen har det oftare varit han som räddat dem. Romanisti har svultit i höst, de har fått leta efter små smulor av framtid att tugga i sig. Derbysegern, förstås. Zaniolos genombrott, Justin Kluivert, ynglingar som heter Pellegrini. Och en målvakt som har anpassat sig till både Serie A och Rom.

Har det bästa långa spelet

Han gjorde absoluta toppmatcher mot Milan och Napoli, han imponerade på Santiago Bernabeu, och han har tagit enorma utvecklingssteg när det gäller det offensiva spelet. Enligt statistiktjänsten Opta är han den målvakt i hela Serie A som har det bästa långa spelet. Arbetet med Romas målvaktstränare Marco Savorani verkar göra honom bättre.

Om det brinner i Rom så har elden inte fått fäste i målstolparna i alla fall.

Inte än.

Men i kväll tänds ljusen på Juventus Stadium, i ett Turin som klätt sig fint inför jul, och il calcio har inte längre minne än att en ny svag insats – den andra i rad! – skulle skicka ut även Olsen till kritikerna och tvivlarna. Jag skulle påstå att det här är hans tuffaste uppgift sedan derbyt, en match som kan definiera hans första halvår.

På andra sidan står klubben som gjort ligan till sin egen diktatur de senaste åren. Juventus vinner igen, våldtäktsanklagade Cristiano Ronaldo gör mål igen, vi har ett rivalmöte där spökena Viola och Boniperti sveper runt i kulisserna igen.

Robin Olsen kommer att stå där längst bak, kvällskylan kommer att bita i kinderna och det kommer inte att räcka att vara Robin den här gången.

Roma behöver en Batman.

Alla matcher i Serie A och La Liga sänds på strivesport.com (79 kr/månaden)

avSimon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM