Han är Sveriges HETASTE tränare

Patrick Winqvist ledde sitt lag till allsvenskan i kortärmat – i minusgrader

avMichael Wagner

Foto: Bildbyrån

JÖNKÖPING. Han har tagit Trelleborgs FF från division ett till allsvenskan på tre år.

Glödhet? Hyllade tränaren Patrick Winqvist, 41, coachar i alla fall sitt TFF i kortärmad tröja i minusgrader...

– Man måste ju bli ihågkommen för något, säger han.

Det snöade ymnigt och det blåste hård vind i Jönköping under söndagseftermiddagen.

Kyleffekten var fem minusgrader enligt SMHI.

Varm inombords

Men Trelleborgstränare Patrick Winqvist var minst sagt varm inombords. Genom hela kvalmatchen mot Jönköpings Södra ledde han sitt lag i kortärmad tröja.

– Jag har valt att ha kortärmat när det är seriematcher. Då får jag hålla fast vid det. Det har varit framgångsrikt. Jag löste det i fjor i Ljungskile (sista omgången) och i dag var det faktiskt inte lika tufft, säger han till Sportbladet.

Är du vidskeplig?

– Nej, inte vidskeplig. Jag tycker mer att det är mitt sätt att vara. Man måste hitta sitt eget sätt. En del står i civila kläder, jag står i den här kortärmade. Till nästa säsong kanske jag byter byxor, men jag kommer fortfarande ha kortärmat. 

Hur kallt var det?

– Det var lite småkallt under första halvlek men i andra halvlek värmde det bra! 

Efter Dino Islamovics kvittering till 1–1 i tredje tilläggsminuten av första halvlek var Trelleborgs avancemang aldrig riktigt hotat. En mållös andra halvlek på Stadsparksvallen gjorde att TFF tog sig tillbaka till allsvenskan med 3–1 sammanlagt.

Spikrakt uppåt

Det har gått spikrakt uppåt för Trelleborg sedan Winqvist anslöt till klubben som ny tränare inför säsongen 2015, då i division ett södra.

41-åringen, som i många år var U-tränare i Malmö FF och en period assisterande i Brommapojkarna, har lett Trelleborg till två avancemang uppåt i seriesystemet och har ett år kvar på avtalet.

Hur förklarar du framgångarna ni nått på så kort tid?

– Vi har gått tillbaka till vad Trelleborgs FF är känt för: hårt arbete, stor ödmjukhet. Vi har byggt ett lag med lokala spelare, spelare som vill göra jobbet för Trelleborgs FF, och vi har hela tiden försökt flytta fram positionerna.

– Jag hoppas jag får chansen att leda laget i allsvenskan också.

Det låter överdrivet ödmjukt…

– Det är så mycket karuseller med tränare. Jag kanske blir köpt… Det är ju populärt att köpa loss tränare från Superettan, säger Winqvist med ett snett leende innan han lägger till:

”Jag stannar”

– Jag vill vara i Trelleborgs FF. Jag hoppas att jag får förtroendet att göra det jobbet över lite längre tid än under ett år ytterligare. Det är väl lite det jag vill skicka en passning om också. 

Du lämnar inte för ett större uppdrag?

– Juventus kommer inte ringa. De har Allegri. 

– Jag är oerhört stolt över att vara i Trelleborg. Jag tycker det är roligt att få ta upp lag, etablera dem och ta dem vidare. Jag har varit med om att trilla ur serier som assisterande tränare också. 

– Det kommer säkert komma en tid när andra klubbar dyker upp. När jag lämnar Trelleborgs FF så vill jag lämna över klubben i ett bra skick, säger Patrick Winqvist.

Räkna alltså med en tränare i kortärmat i allsvenskan också, även om det är minusgrader.

ARTIKELN HANDLAR OM