”Jag skämtar en del med Zlatan”

Publicerad:
Uppdaterad:

Gerard Piqué om sin succé, Puyol och en lång svensk: Zlatan brukar sparkas och småknuffas utan orsak ibland

BARCELONA. Som sjuttonåring skickades han till England för att tuffa till sig. Ett år efter hemkomsten hade Gerard Piqué vunnit trippeln med Barcelona och blivit ordinarie i Spaniens landslag.

För Sportbladet berättar mittbacken hur det är att peta idolen Carles Puyol, när han önskar att han inte var fotbollsspelare och varför Zlatan Ibrahimovic inte låter honom vara ifred på träningarna.

Foto: AP

Gerard Piqué Bernabéu föddes i Barcelona den 2 februari 1987. Samma dag anmäldes han till FC Barcelonas medlemsregister. När klubbens president Joan Laporta ville ha tillbaka den då 21-årige katalanen från Manchester United inför förra säsongen var det inget svårt val.

– Jag har hållit på Barça i hela mitt liv. Men jag lärde mig mycket i England, om fysiskt spel. Här tränar man mest teknik när man är ung.

De sa att du var för vek för att bli mittback när du var yngre?

– Ja. Jag är inte jättestark nu heller, men jag har blivit bättre.

Stjärna på nolltid

Gerard Piqués utveckling har gått så fort att han knappt själv hänger med. Under sin första säsong som senior i Barcelona vann han den klassiska trippeln med inhemska ligan, cupen och Champions League. I år har han blivit bofast i det spanska landslagets backlinje. Här ses det som en tidsfråga innan han är lagkapten i både klubb- och landslag.

– Spelar man i ett lag som vinner titlar blir man snabbare bra själv, det är det som hänt med mig. Då får man chansen i landslaget året därpå. Men jag ska vara ärlig, visst har det gått väldigt snabbt. Nu försöker jag att följa med i min egen utveckling och se till att det inte går för snabbt. Jag har många kilometer kvar att springa.

Mina spanska kolleger säger att Zlatan Ibrahimovic är integrerad i gruppen den dag då Gerard Piqué börjar utsätta honom för practical jokes.

– Haha, jag skämtar en del med honom, och det gör han också. Jag tror att det är väldigt viktigt i ett lag. Vi är tillsammans jämt och sådana relationer är svåra, när man träffar precis samma människor hela tiden. Så kan man ha lite humor och få se ett leende hos sina lagkamrater tror jag det här jobbet, och livet, blir lättare.

Vad gör Zlatan?

– Han brukar sparkas och småknuffas utan orsak ibland. Jag tror det är för att visa att han är starkast.

Är han det?

– Inte en chans.

Förstår du när han pratar italienska?

– Ja, ganska bra. Vi pratar engelska också ibland.

Piqué tillhör den nya generationens katalaner som firar sportsliga framgångar för Spanien och inte ser banden till resten av landet som ett problem.

– Jag är väldigt stolt över att vara katalan och spansk. Men det är en svår sak här. Min klubb försvarar katalanskan som språk och kultur. Jag gillar det eftersom jag är född i Barcelona, men jag är också spansk och spelar för landslaget.

Och både i landslaget och i Pep Guardiolas bygge har Piqué växt ut till förstavalet på mittbacken. Följden är att Carles Puyol ibland hamnat på bänken, en inte helt

oproblematisk situation.

– Nej, det är lite konstigt. Jag har följt Puyol sedan jag var ung.

Du är fortfarande ganska ung.

– Haha, tack så mycket. Men nu spelar vi ihop och det är en väldigt svår situation. Jag vill ju inte ta hans plats, jag vill spela tillsammans med honom. Han är en legendar och jag lär mig massor av honom.

Tror du att han är sur för att du tagit hans plats?

– Nej, jag tror inte det. Vi har en väldigt bra relation, vi vill varandras bästa.

I kväll tar Barcelona emot Zaragoza, klubben dit Piqué själv var utlånad från Manchester United under säsongen 06/07.

– Vi kommer få det tufft att ta oss förbi deras backlinje och göra mål, de är bra på att försvara sig. Men med Zlatan har vi helt nya möjligheter. Om vi inte spelar så bra som vi kan på mittfältet kan vi skicka upp bollen på honom direkt från försvaret. Det är lätt att hitta honom med bollen och han kan hålla i den där uppe. Han är väldigt stark och lång.

Innan Zlatan kom var du längst?

– Ja, han kom hit och tog min plats. Det var inget vidare (skratt). Nej då, jag är väldigt glad att ha honom här.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN