Premier League

”Fullsatt och alltid tryck”

Av: 

Anders Forsberg

Anders Cedhamre

FOTBOLL

Jonas Olsson trivs i Championship – men drömmer om PL igen: ”Skitcoolt”

Ensam svensk Jonas Olsson debuterade för West Bromwich i Premier League i fjol och tog en plats direkt. ”Helt plötsligt blev jag den erfarne som skulle styra och ställa där bak”, säger han.
Ensam svensk Jonas Olsson debuterade för West Bromwich i Premier League i fjol och tog en plats direkt. ”Helt plötsligt blev jag den erfarne som skulle styra och ställa där bak”, säger han.

I skuggan av Premier Leagues världsstjärnor befolkas League Championship av horder av engelsmän – och en svensk, Jonas Olsson, 26.

– Alla engelsmän måste ju spela någonstans, de får ju inte plats i Premier League, säger Olsson till Sportbladet.

Jonas Olsson fick bra kritik i Premier League förra säsongen.

Jonas Olsson kom förra säsongen från holländska NEC Nijmegen till West Bromwich. Han debuterade mot West Ham den 13 september och bara två veckor senare kom första målet, borta mot Middlesbrough. Sedan var han given i laget.

– Helt plötsligt blev jag den erfarne som skulle styra och ställa där bak – i Premier League. Jag lärde mig mycket. Jag fyller 26 i år så jag börjar bli lite rutinerad i alla fall. Jag har ändå erfarenhet från tre ligor och känner att jag har växt in i rollen att kunna styra och ställa.

”Det är en bra liga”

Hur är Championship?

– Publikmässigt, lönemässigt och faktiskt sett till kvaliteten är det en bra liga. Snittet är 20–25?000 per match. Vi har en fin arena med lojala fans – bra tryck. Alltid fullt. Det går inte att jämföra med de andra ligorna jag har spelat i. Det går inte... förutom Söder­stadion kanske.

West Bromwich var nykomlinga i Premier League i fjol. Det blev nedflyttning på en gång. Laget slutade sist i tabellen men bara tre poäng från en plats ovanför nedflyttningsstrecket. Ett par spelare har lämnat klubben. Men Olsson är kvar, trots rykten om en flytt. Och i år är han den ende svensken i League Championship.

– Jag trivs i klubben, men alla vill ju spela så högt upp som möjligt. Det är skitcoolt att spela i Premier League. Jag fick bra kritik under året och då kände jag att jag hade i ligan att göra.

Vill till Söderstadion

Samtidigt som Olsson drömmer om att återigen spela i Premier League berättar han att han också tänker på en återkomst i Sverige. Men inte i födelsestaden Landskrona i första hand, utan i Stockholm.

– Jag vill spela för en storstadsklubb. Jag är bohemiskt lagd så det blir nog Hammarby, jag älskar Söderstadion. Det hade varit häftigt att spela där någon gång. Men jag ska avsluta i Bois.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Premier League

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Premier League