”Vi gör allt för att stoppa dem”

FOTBOLL

Fortsätter illegala spelbevakningen – med falska identiteter

Foto: Foto: ANDREAS JEMN
HAN FÅR 50 euro för varje match En av spelbolagens rapportörer i arbete från pressläktaren vid en match i Super-ettan tidigare i juli. Med sin mobiltelefon skickar han information från matchen – uppgifter som sedan ligger till grund för illegal betting. För Sportbladet berättar han att han får 50 euro i arvode för varje match han bevakar.

Den illegala bevakningen inifrån svenska fotbollarenor fortsätter. Sportbladet kan avslöja rapportörernas senaste metod: att utge sig för att vara journalister.

– Vi gör allt vi kan för att stoppa dem, säger Tommy Theorin, generalsekreterare i Svensk Elitfotboll.

Tommy Theorin.

Sportbladet har tidigare berättat om hur illegala asiatiska spelbolag hårdbevakar svensk fotboll inifrån matcharenorna. Granskningen fick Svensk Elitfotboll att agera – men trots att kontrollen skärpts har rapportörerna hittat en ny väg att komma in på arenorna. De utger sig för att vara journalister.

– Vi har avvisat folk som försökt komma in på pressläktaren, säger Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Tommy Theorin och nämner den allsvenska matchen mellan Örgryte och Hammarby den 27 juli som ett exempel.

Krävs inget id

Flera rapportörer som Sportbladet varit i kontakt med berättar att de kontaktar hemmaklubben före match och säger att de arbetar för olika fotbollssajter på nätet. Därefter kan de hämta ut sin biljett till pressläktaren – utan att legitimera sig.

– Det har aldrig varit några problem att komma in, varken på allsvenska matcher eller i superettan, säger en rapportör.

Uppmanar klubbarna

Tommy Theorin berättar att Svensk Elitfotboll har skickat ut direktiv till fotbollsklubbarna om hur de ska skärpa kontrollen till pressläktarna.

– Vi har skickat tydliga instruktioner. Det ska krävas tillstånd och presslegitimation för att komma in. Suspekta bolag och internethemsidor ska nekas inträde. Klubbarna måste vara mycket vaksamma.