Fagerlund: Det här året tillhör Jesse Lingard

avFrida Fagerlund

Vind i ryggen, blåst åt sidan och inte minst piskande motvind.

Manchester Uniteds säsong har innehållit alla väder, men mitt i stormen har en person stått stadigt.

Mot Swansea visade Jesse Lingard ännu en gång att det här är hans år.

Det var ju aldrig meningen att han skulle lyckas, Jesse Lingard.

Många är de som har tvivlat, pekat ut brister och inte minst hånat. När 25-åringen skrev på ett nytt, fett kontrakt i somras förlöjligade en del lönekuvertet på 100 000 pund i veckan. Vissa gick till och med så långt att de skämtsamt ansåg att det snarare var tränaren José Mourinho som borde läkarundersökas, hur kunde en klubb som Manchester United tro på en spelare som Jesse Lingard?

Kanske är beteendet utanför planen anledningen till att hans motvind har varit en aning kämpigare jämfört med andras. Lingard är klassens clown, i det här fallet lagets, den som aldrig verkar vara seriös, som driver och får andra att skratta. Glädjespridare uppskattas av de flesta, men görs inte jobbet på planen kan en sådan personlighet lätt väcka en irritation i betraktarens ögon.

Var överallt mot Swansea

Under året har Manchester United stundtals haft vind i ryggen, stundtals haft blåsten rakt i ansiktet. Mitt i stormen har den 58 kilo tunga Jesse Lingard stått överraskande stadigt för det mesta, och gång på gång motbevisat tvivlarna. I mötet med Swansea under lördagen visade han återigen varför han är en av klubbens viktigaste spelare.

Redan efter fem minuter petade Lingard fram bollen till Alexis, som vrickade den vidare till Romelu Lukaku, som avslutade hårt bakom Lukasz Fabianski. Swansea, som har sett så fina ut sedan Carlos Carvalhal tog över, hade stora problem med Uniteds aggressiva press och vilja att vinna tillbaka en förlorad boll snabbt. Lingard skickade fram en läcker djupledsboll mot Lukaku, Lingard testade skott utifrån till höger, Lingard löpte förbi två försvarare och testade skott utifrån till vänster... Engelsmannen var överallt och ingenstans och inte var det speciellt förvånande att han även låg bakom Alexis utökning (med varningstexten ”offside”).

Möjlighet till ryska framgångsvindar

Swansea kom betydligt högre upp i planen i den andra halvleken men United, och särskilt David de Gea, såg till att bevaka försprånget. När slutsignalen ljöd stod Jesse Lingard rak i ryggen, medveten om att han ännu en gång levt upp till de höga förväntningarna som träder i kraft varje gång man drar på sig den röda tröjan. Han har inte bara blivit en symbol för moderklubben Manchester United, utan håller dessutom på att spela till sig en plats för moderlandet England.

För en vecka sedan gjorde Jesse Lingard sitt första landslagsmål i Harry Kanes frånvaro. Kanske blåser det framgångsrika vindar även i Ryssland i sommar.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM