De får ett helvete

FOTBOLL

Förre AIK:aren Novakovic tror inte alls på Hammarby

Nebojsa Novakovic sparkade AEK Aten ur Champions League.

Men blev vän med deras tränare - mannen som nu ska matcha Partizan Belgrad till seger mot Hammarby.

- Det väntar ett helvete för Hammarby i returen, säger den förre AIK-spelaren.

Foto: HJÄLPER PARTIZAN Förre AIK:aren Nebojsa Novakovic har varit i kontakt med Partizan Belgrads tränare inför klubbens Champions League-kval mot Hammarby. "Vi juggar hjälper varandra", säger Nebo.

Nebojsa Novakovic är numera tränare för Väsby och har bott i Sverige i över tio år, men intresset för den jugoslaviska fotbollen är fortfarande stort. Han ser många matcher på tv och har lärt känna Ljubbisa Tombakovic, tränare i Partizan Belgrad som möter Hammarby i kvalet till Champions League.

- Jag gjorde målet mot dem 1999, så han gillar mig inte, men vi bytte telefonnummer efter matchen på Råsunda. Nu har han ringt någon gång i veckan och vi juggar hjälper varandra. Han och klubbdirektören var och såg matchen mot Djurgården, berättar Nebojsa Novakovic.

"De blir inte överraskade"

- De vet allt de behöver veta om Hammarby, de har sett de senaste fyra-fem matcherna som sänts på betal-tv via parabol och de läser tidningarna. De kan inte bli överraskade.

Partizan Belgrad har en lång tradition. Klubben har blivit jugoslaviska mästare 17 gånger och vunnit cupen över tio gånger. Men efter kriget har framgångarna i Europa uteblivit och klubben är mycket förväntansfulla inför morgondagens match.

- De har en fanatisk publik, de kan förlora borta och ändå vända flera måls underläge till seger på hemmaplan. Det är svårt att beskriva känslan för de som inte har upplevt den. Det är elva motståndare på planen och 32 000 som står upp och är helt galna. Det blir ett helvete för Hammarby.

Hur skulle du beskriva deras spel?

- Mycket kortpassningsspel, de belägrar straffområdet och har ett konstant tryck. De försöker spela som Brasilien. Det är roligt att se dem, de har många unga spelare, runt 22 år, som gärna vill ut i Europa och de har allt att vinna.

Har inte börjat säsongen

Partizan Belgrad har ännu inte börjat årets säsong och har förberett sig med träningsmatcher.

- Det är Hammarbys chans, att de är inne i matchtempot. Men de måste vinna på Råsunda och det blir svårt. De har ingen chans om de spelar oavgjort.

Och du håller på?

- Jag har inga känslor för Hammarby. AIK och Djurgården har jag spelat för. Det är Belgrad som gäller.

Det talar för respektive mot Bajen - så tror fotbollsexperterna

Anna Carlsson