Djurgården behöver sin Maradona på plan

FOTBOLL

Djurgården hade placerat sin Maradona på läktarn.

Örgrytes två nya brassar fick spela från start.

Klart då att Örgryte vinner matchen. Finns inte ens nån anledning att Djurgården ska få vinna.

Djurgården måste lösa "Fallet Abgar Barsom", innan man kan ha något med guldstriden att göra.

Det är ett svek att sätta en lirare som Barsom - med löpande kontrakt ! - på läktarn, ett svek inte bara mot Djurgårdens anhängare utan mot hela den allsvenska publiken.

Det är nästan, så att man efter de 2-3 mot Örgryte skulle vilja ropa:

- Rätt åt er!

Nu är jag ju inte alls sån, utan istället noterar jag via ordföranden Bosse Lundquists kroppsspråk, att han verkar lida lika mycket som jag av detta.

Att Lundquist och Barsom sågs tala med varann efter matchen, om än inte i direkta kontraktsförhandlingar, ser jag som en öppning för en snar lösning på denna för Djurgårdens styrelse så pinsamma fråga.

Annars får väl vi stockholmare - om vi vill se Barsom trolla med bollen - folkvandra till Hjorthagens ip nästa tisdag, då Djurgårdens utvecklingslag möter Hammarbys; dagen efter det att klubbarnas allsvenska lag drabbat samman på Råsunda.

Ingen rytm i Dif

Möjligt att Djurgården kan vinna derbyt även utan Barsom, tränaren Sören Åkeby påstod sig faktiskt vara nöjd med spelet mot Örgryte.

Själv tycker jag det saknades både rytm och balans i det spel som i år är så mycket mer stressat än under det lyckosamma 2001.

Backarna går bort sig, Kim Källström får inget utrymme för sin storhet, Stefan Bärlin kan inte utnyttja sin snabbhet, Stefan Rehn är på nedgång, och den en gång så lovande målvakten Andreas Isaksson verkar helt ha tappat formen borta i Japan.

Skillnad det mot Dick Last i andra målet!

Utan Lasts tre utomordentliga ingripanden i första halvlek - högerhanden på Wowoahs friläge, vänsterbenet på Dorsins friläge och vaket med uppe i krysset på Källströms ribbnick - så hade Örgryte aldrig vunnit den här matchen och antalet textrader om brasilianska spelare i Sverige hade inte varit lika många.

5 000 utlandsproffs

Nu handlar, med all rätt, det mesta i efterhandssnacket om den 21-årige tremålsskytten Alvez Martins Jr med artistnamnet Afonso och hans 22-årige radarkompis Paulo Roberto C de Castilho med artistnamnet Paulinho Guará.

De båda brassarna sprang Djurgården sönder och samman. Framförallt Afonso hade en enorm utväxling, men så fick han också kramp till slut.

- Vi springer lite mer här i Sverige än dom gör i Brasilien, log Erik Hamrén.

I boken "Futebol: The Brazilian Way of Life" av Alex Bellos läser jag, att Brasilien i dag har 5 000 (!) proffs utomlands.

Egentligen märkligt då att så få hittat hit.

Både Afonso och Paulinho Guará kommer från Atlético Mineiro, den klubb från tvåmiljonersstaden Belo Horizonte i delstaten Minas Gerais, som 1971 vann det brasilianska mästerskapet, när det för första gången spelades som en rak, nationell serie.

En världsmästare i laget

Klubben är folkets lag i Minas Gerais, den kallas för "O Galo" (Tuppen) och hade en man med i årets världsmästarlag, mittfältaren Gilberto Silva.

Klubbens störste spelare genom tiderna är dock Reinaldo, 288 ligamål, i den gamla guldgrävarstaten betraktad som Pelés jämlike och faktiskt den som ligger bakom samarbetet mellan Örgryte och Atlético Mineiro.

Till sist 1: Eftersom det inte stått att läsa någonstans: vår EM-kvalmotståndare Lettland spelade i lördags 0-0 hemma i Riga mot Azerbajdzjan. Kortast speltid fick Vits Rimkus: in i 46:e minuten, utvisad i 50:e.

Till sist 2: Eftersom inte det heller stått att läsa någonstans: det är nu klart vilken match som bryts ut ur elitseriestarten i hockey och visas direkt i Canal Plus måndag 23 september.

Leksand-Brynäs förstås!

Fotbollskrönika

ARTIKELN HANDLAR OM