Hjälten: Kommer vinna oavsett vilka vi möter

Publicerad:
Uppdaterad:

U21 mot EM efter galen match – klart för playoff: ”Spännande”

Kristoffer Olsson, 19, och Oscar Hiljemark, 22, blev stora matchhjältar.

Sverige är på väg mot U21-EM efter ett sanslöst drama.

– Vi ville bara göra det lite spännande för publik och media, garvar John Guidetti, 22.

På fredag vet Sverige vilket motstånd som väntar.

– Det känns som att vi kommer att vinna oavsett vilket lag vi får möta, säger Kristoffer Olsson, 19.

THE KIDS ARE ALRIGHT Turkiet hämtade in 3–1 till 3–3. Sverige satsade allt framåt och Oscar Hiljemark kunde trycka in segermålet som skickade Sverige till playoff.Foto
THE KIDS ARE ALRIGHT Turkiet hämtade in 3–1 till 3–3. Sverige satsade allt framåt och Oscar Hiljemark kunde trycka in segermålet som skickade Sverige till playoff.Foto

Sverige är klart för playoff till U21-EM i Tjeckien nästa sommar. Men det satt långt inne. Turkiet gjorde 1–0 på Örjans Vall innan Kristoffer Olsson, utlånad från Arsenal till FC Midtjylland, petade in kvitteringen. I andra halvlek lobbade sedan Olsson elegant in 2–1 från långt håll innan han tryckte in 3–1.

– Det var inte i går man gjorde tre mål, det var nog fyra-fem år sedan i Norrköping. Jag känner mig som en anfallare nu, haha, säger mittfältaren.

”Glädje och lättnad”

Men Sverige behövde göra fler mål för att gå vidare som en av fyra grupp­tvåor då det stod 1–1 mellan Grekland och tabellettan Polen. Då stormade Tur-kiet oväntat fram och prickade in både 2–3 och 3–3.

– De får göra två skitmål. Vi är helt borta där, säger Kristoffer Olsson.

Men samtidigt gjorde Grekland 2–1 mot Polen och då räckte det plötsligt med ett segermål för både Sverige och Turkiet för att vinna gruppen.

Ett osannolikt drama där alla fyra lagen hade chansen att ta playoffplatsen.

Och på stopptid tryckte lagkaptenen Oscar Hiljemark in 4-3 från nära håll.

– Det är helt galet. En match som är skriven i en bok. Det är nästan för bra för att vara sant, fortsätter Olsson.

Hiljemark:

– Jag känner både glädje och lättnad. Man får absolut inte sjabbla bort en 3–1-ledning, men nu är jag så oerhört stolt över grabbarna.

”Får magsår...”

Storstjärnan John Gui­detti var inblandad i ­mycket, men blev utbytt i slut­minuterna och fick lämna planen mållös.

– Man får magsår alltså. Men det är så här fotbollen är ibland och det är fantastiskt. Folk får inte glömma att vi vann en otroligt tuff grupp.

Vad säger du om Olsson?

– Han är kung. Han visar att han är en killer, men har man nian ska man göra tre mål också, haha. Men i dag ska alla hyllas. Kolla bara vårt försvarsspel och vår högerback (Isak Ssewankambo), han är 96:a. Det är hur bra som helst. Nu ska vi bara njuta, säger John Guidetti.

Så funkar playoff-spelet till U21-EM

Tio gruppettor och de fyra bästa tvåorna är nu vidare till EM-playoff, som spelas i dubbelmöten 8 och 14 oktober.

De sju lag med högst koefficient på rankningen är seedade och lottas mot de sju oseedade lagen. Seedningen baseras till 20 procent på 2011 års EM, till 40 procent på 2013 års EM, och till 40 procent på detta EM-kval. Lottningen sker på fredag – Sverige är inte seedat.

Nationer som spelat i samma grupp i detta kval kan inte möta varandra.

Här är lagen Sverige kan få möta

Spanien

Det högst rankade U21-laget i Europa. Vann EM 2011 och 2013 och har - återigen - en extremt bra upplaga med Real Madrids Álvaro Morata som spjutspets.

Italien

Kom tvåa i EM senast och har gått som tåget i gruppen nu. Palermos Andreas Belotti är lagets bäste målskytt med sina fyra fullträffar.

England

Har ett lag som kryllar av Premier League-talanger. West Bromwichs Saido Berahino har öst in i mål i gruppspelet och toppar skytte- ligan på nio mål.

Frankrike

Förlorade inte en enda match i gruppspelet. Har en sylvass offensiv med spelare som Yaya Sanogo (Arsenal) och Kingsley Coman (Juventus, tidigare PSG).

Tyskland

Har ett lag som nästan enbart består av Bundesliga-talanger. Ändå är det Zweite Bundesliga-laget Kaiserslauterns Philipp Hofmann som imponerat mest i gruppspelet.

Holland

Tog sig till semifinal i EM senast. Har nu en spännande upplaga med Marco van Ginkel, Quincy Promes och Luc Castaignos som största stjärnor.

Portugal

Gick igenom sin kvalgrupp utan att tappa ett enda poäng. Har ingen utpräglad målkung utan sprider ut målskyttet över hela laget, vilket är en styrka.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN