Champions League fotboll (herrar)

Deras CL-succé ger U-laget drömchans

Av: 

Jonathan Berntsson

FOTBOLL

Får chansen efter a-lagets succé: "Kommer blåsa som fanken, men det är en jättemöjlighet för oss"

Foto: BILDBYRÅN

Segern mot Red Bull Salzburg tog inte bara Malmö FF:s a-lag till Champions League.

Också 18-åringarna får chansen att spela turneringen.

– Det är klart att det kommer blåsa som fanken på oss, men det här är en jättemöjlighet, säger akademichefen Mats Engqvist.

Markus Rosenberg gjorde två och Magnus Eriksson ett drömlikt.

De tre målen förde in Malmö FF i fotbollens finrum och när Champions Leagues gruppspel lottades under torsdagen stod det klart att de svenska mästarna ska möta Atlético Madrid, Juventus och Olympiakos. Detsamma gäller klubbens U19-lag.

Uefa drog inför förra säsongen igång en storsatsning på europeisk ungdomsfotboll. De föreningar som kvalificerar sig på seniorsidan får också en plats i European Youth League. Gruppindelningen är densamma i båda turneringarna, spelordningen likaså.

"Blir permanent verksamhet"

MFF:s akademichef Mats Enqvist är på plats i Monte Carlo. Han följde lottningen och ska på fredagsförmiddagen träffa representanter från Atlético, "Juve" och Olympiakos.

För Sportbladet förklarar han konceptet:

– Uefa beslutade sig för att testa i två säsonger. Den första är genomförd och man blev väldigt nöjd med den. Allt pekar på att det här kommer att bli en permanent verksamhet. I gruppspelet kommer vi följa a-laget precis. Våra matcher kommer spelas på eftermiddagen när de spelar på kvällen. Sedan är det gemensam måltid tillsammans med motståndaren och så går man och kollar på Champions League-mötet tillsammans.

Är födda 1996

Ettan och tvåan tar sig vidare till utslagsomgångarna. Enda skillnaden mot Champions League är att slutspelet inte avgörs i dubbelmöten, utan i en match per runda.

Spelarna får vara max 18 år i år, födda tidigast 1996.

– För oss är detta en jätteboost. Vi är lite för unga bara. Vi har inte alls haft en tanke på detta, utan föryngrat lite grand. Men strunt samma, det är enorma erfarenheter som spelarna kommer få.

Kan ni hävda er mot storklubbar från Spanien, Italien och Grekland?

– Det är för tidigt att säga, men våra 99:or kom sjua i Nike World Cup för några veckor sedan, vår största merit i år. Akademierna utomlands har en omsattning och personal som är åtta-tio gånger mer än vår och då överdriver jag inte. Men de är inte åtta-tio gånger bättre än oss.

– Jag ska absolut inte sticka ut hakan och säga att vi ska slå Juventus. Det är klart att det kommer blåsa som fanken på oss, men det här är en jättemöjlighet.

"Utbildning är prio ett"

Först att vinna European Youth League var Barcelona. De fick lyfta Lennart Johanssons pokal efter att ha besegrat Benfica i finalen i våras.

Malmö FF inleder borta mot Juventus i mitten av september.

– Uefa har tydligt beskrivit att detta är en spelarutbildning. Prio ett är inte att vinna, att vi spelare ska springa i väg och köpa spelare och så. Utan det är att utbilda, säger Mats Engqvist.

Finns inte risken att storklubbarna ändå värvar en massa spelare för att de vill gå långt i turneringen?

– Nej, de här klubbarna värvar redan som det är. Det finns en regel att tio av tjugo spelare måste ha spelat i klubben de senaste två åren. Vi har inte problem med det, men vissa kan ha. Men för de klubbarna förändrar det här ingenting, de plockar spelare från hela världen ändå, säger Mats Engqvist

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal.

Sportbladet

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Champions League fotboll (herrar)