Sjöstrand hotad efter nazistdemonstration

Förbundspampen utsatt: ”Varje tillfälle ett för mycket”

FOTBOLL

Tidigare i höstas gick svenska fotbollförbundet ut och framförde önskemål om att flytta en Gais-match på grund av nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen demonstration i Göteborg.

Då utsattes generalsekreteraren Håkan Sjöstrand för hot.

– Det framförs direkt olämpliga ord, säger han till GP.

I slutet av september höll nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen en demonstration i centrala Göteborg.

Samma dag, en timme efter att demonstrationen skulle avslutas utanför Gamla Ullevi, skulle Gais möta Brommapojkarna – vilket fick flera inom svensk fotboll att kräva en matchflytt.

– Det är åt skogen, sa Gais klubbchef Erik Bergkvist till GP då.

– Vi är oroade för vad som kan hända. För det första så tycker vi att det är direkt olämpligt att det här arrangemanget sker i anslutning till matchen. Risken för stökigheter och motdemonstranter är uppenbar, fortsatte svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Utsattes för hot via samtal

Och nu berättar Sjöstrand att han utsattes för hot efter uttalandet.

– Jag får hot i min roll med, kommenterar och synpunkter, bland annat efter vårt ställningstagande kopplat till nazistmarschen i Göteborg. Det framförs olika synpunkter som mer eller mindre är hotfulla. Frågan är, vad kan vi göra? Det är svårt att förhindra. När det väl inträffar måste vi ta hjälp, säger svenska fotbollförbundets generalsekreterare till GP.

– Det kan vara att jag får ett samtal. Marschen är en del. Det kan vara i samband med pride-festivalen. Det ger sig uttryck i att man blir uppringd. Det framförs direkt olämpliga ord och handlar om sättet det framförs på.

”Varje tillfälle ett för mycket”

Sjöstrand säger att hoten är oacceptabla, men att han aldrig funderat på att sluta.

– Fotbollen har betytt så otroligt mycket för mig själv och jag känner att den är värd så mycket bättre och mer. Jag hittar energi i det. Varje tillfälle är ett för mycket. Så länge det förekommer måste jag göra allt jag kan för att förhindra att det sker igen. Där hittar jag en kraft att slå tillbaka. Merparten av allt som sker är väldigt positivt. Vi måste göra allt vi kan för att få bort det.

ARTIKELN HANDLAR OM