Avslöjar: Lagardère lämnar svensk fotboll

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

Lagardère storsatsade på allsvenskan.

I vintras granskade Sportbladet hur det franska multinationella arena- och sporträttighetsföretaget försökte lägga sig i svensk föreningsdemokrati.

Nu kan Sportbladet avslöja att Lagardère beslutat sig för att lämna svensk fotboll.

”Lagardere Sports kommer fortsättningsvis fokusera verksamheten i Sverige kring tennis och golf”, skriver vd:n Martin Håkansson i ett sms.

Lagardère stormade in i allsvenskan med höga ambitioner: det franska multinationella arena- och sporträttighetsföretaget skulle styra upp marknadssidan hos de svenska föreningarna och få in större intäkter och mer välrenommerade sponsorer till klubbarna. Men få nappade på förslaget och till slut var det bara Helsingborg, AIK, Örebro, Halmstad, Sirius och svenska fotbollförbundet (för driften av Friends Arena) som valde att samarbete med Lagardère.

Ingen succé

Sportbladet kunde i vintras avslöja att Lagardères intåg i Sverige knappast blivit någon succé – föreningarna var missnöjda – och särskilt illa var det i AIK där konflikter och tvister blivit vardagsmat. Där försökte Lagardère aktivt lägga sig i svensk föreningsdemokrati och påverka processen om vilken styrelse som skulle styra AIK.
Sedan dess har det inte blivit bättre. I april lämnade Lagardère driften av Friends Arena och i dag kom det fram att Örebro valt att avsluta sitt samarbete med företaget.

– Modellen har inte fungerat. De skulle öka vår sponsorförsäljning och dessutom komma in med en säljmetodik för att utveckla vår lokala marknad, men också den nationell och internationella. Men när vi utvärderar efter två års samarbete så ser vi att Örebro inte ökar i försäljningen utan tappar snarare. Då hade vi en möjlighet att dra oss ur vilket vi också gjorde, säger Örebros vd Simon Åström till Sportbladet.

Personalen ska ha informerats

Och det bara början, erfar Sportbladet. Enligt våra källor i Lagardère väljer nu huvudkontoret i Tyskland, som tröttnat på miljonförlusterna, att sätta ner foten och helt avsluta det påbörjade arbetet med svensk fotboll. Företaget kommer helt enkelt inte jobba vidare med marknadssidan i de allsvenska klubbarna vilket också företagets svenska personal ska ha informerats om.

Bekräftar för Sportbladet

Sportbladet har haft kontakt med Martin Håkansson, vd för Lagardère i Sverige, som bekräftar uppgifterna:

”Lagardere Sports kommer fortsättningsvis fokusera verksamheten i Sverige kring tennis och golf. När vi inte kunde hitta de gemensamma ekonomiska förutsättningarna för fortsatt drift av Friends Arena ritades kartan om för vår business i Sverige”, skriver Håkansson i ett sms och utvecklar:

”Detta gör att det inte finns tillräcklig kritisk massa för oss att fortsätta satsa på klubbrättigheter på den svenska marknaden utan hedrar de avtal vi har och diskuterar nu med de klubbarna för att hitta den rätta lösningen för de rättigheter vi förvaltar.”

AIK: ”Sitta ner i god ton”

AIK:s vd Mikael Ahlerup, vars förening sitter på ett flerårigt avtal med Lagardère, säger följande:

– Jag fick informationen (om Lagardère) i morse.

Vad betyder det för AIK?

– Vi har ett avtal med Lagardère, men vad det här innebär för avtalet vet jag inte ännu. Vi har sagt att vi ska sitta ner i god ton och samförstånd gå igenom förutsättningarna.

ARTIKELN HANDLAR OM