Hisnande summan: 15 miljarder till agenter

Foto: AP
FOTBOLL

Övergångssummorna inom fotbollen ökar markant.

Så även betalningarna till agenter.

Enligt Daily Mail har engelska klubbar de sex senaste säsongerna betalat ut hisnande 15 miljarder kronor – bara till agenter.

PSG krossade världsrekordet för en övergångssumma när Neymar hämtades in från Barcelona för 2,2 miljarder kronor.

Barcelona svarade med att göra Ousmane Dembélé till världens näst dyraste fotbollsspelare genom tiderna när han hämtades in från Borussia Dortmund.

Och i England har Romelu Lukaku bytt Everton mot Manchester United för cirka 800 miljoner kronor och rivalen Chelsea har plockat in Alvaro Morata för en liknande summa.

Betalat ut 2,8 miljarder – på 10 månader

Samtidigt som övergångssummorna fortsätter att öka i en chockartad takt så stiger ökar summorna som lagen, och spelarna, betalar ut till agenter.

En kartläggning gjord av Daily Mail, som baseras på officiella siffror från det engelska förbundet FA, visar att Premier League-klubbar och dess spelare sedan oktober 2016 betalat ut cirka 2,3 miljarder(!) kronor till agenter. Lägg där till Championship och än lägre divisioner så stiger summan ytterligare 500 miljoner kronor.

Bara sedan i oktober.

Total summa: 15 miljarder

Kartläggningen visar att klubbar och spelare från det engelska ligasystemet de sex senaste säsongerna betalat ut hisnande 15,5 miljarder kronor – bara till agenter.

Tio miljarder av den summan ska ha gått från klubbarna direkt till agenterna, medan resterande summa är det som agenterna tjänar av sina spelares löner.

ARTIKELN HANDLAR OM