Förre PL-spelaren om sitt helt nya liv

”Tröttnade på pengar och kvinnor”

avAndreas Käck

FOTBOLL

1998 spelade han Premier League-fotboll för Manchester United.

Nu lever Philip Mulryne, 39, ett helt annat liv – som präst.

– Man kan säga att jag tröttnade på livet som fotbollsspelare, säger han.

Han är född i Nordirlands huvudstad Belfast men spenderade stora delar av sin uppväxt i Manchester.

År 1992 började Philip Mulryne spela fotboll i Manchester Uniteds ungdomsakademi och sex år senare hade han nått sitt mål – att spela i Premier League.

När United mötte Barnsley i den sista matchen för säsongen 1997/98 kom den efterlängtade debuten. Mulryne spelade alla 90 minuter i vad som blev hans första – och enda – PL-match för storklubben.

Han kunde spela på flera positioner; anfallare, mittfältare eller högerytter. Men med superstjärnor som David Beckham, Nicky Butt, Paul Scholes, Andy Cole och Ole Gunnar Solskjaer i truppen tvingades han inse att konkurrensen var för tuff – så han tog sitt pick och pack och drog till Norwich City.

På den här tiden tjänade Philip Mulryne omkring 600 000 pund om året och var en av de nordirländska landslagets mest tongivande spelare.

”Kände mig instängd”

Vad han gör nu?

Han är präst i den katolska kyrkan.

– Jag gillade inte tillvaron som fotbollsspelare. Jag kände mig instängd. Pengarna, nattklubbarna, kvinnorna … visst, det var väl okej i några år, men när jag började närma mig 30 så kände jag mig mindre och mindre nöjd. Jag älskade sporten, jag älskade att träna, men livsstilen passade mig inte. Jag köpte tre-fyra bilar om året eftersom jag kände mig uttråkad – jag var aldrig nöjd. Samma sak med kläder och hus, berättar Mulryne för The Times.

1 av 3 | Foto: Ordo Praedicatorum
Förre Manchester United-spelaren Philip Mulryne

Han skördade sina största framgångar i Norwich, där han gjort över 160 matcher.

– Men till slut började jag ifrågasätta mig själv: ”Varför gör jag det här?” Svaret jag kom fram till var att ingenting var tillräckligt. Jag var konstant rastlös. Jag visste ju inget annat, jag var uppväxt i tron om att det var det här livet som skulle göra mig lycklig, fortsätter han.

”Ångrar ingenting”

Men nu har han alltså valt ett annat liv.

Som präst.

Och han har aldrig längtat tillbaka till fotbollen.

– Jag tog ett drastiskt beslut men jag har aldrig ångrat det, säger Philip Mulryne.

Bästa målskyttarna i Premier Leagues historia 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM