”En man kysste mig på Fotbollsgalans efterfest helt utan förvarning”

Foto: TT
Irma Helin från en landskamp 2016.
FOTBOLL

Över 2 000 idrottskvinnor har skrivit under uppropet #timeout som belyser sexuella trakasserier och övergrepp i idrottsvärlden.

Fotbollsspelaren Irma Helin blev utsatt så sent som i måndags – under Fotbollsgalans efterfest.

– En man kom fram och kysste mig på munnen utan förvarning, säger Helin till Dagens Nyheter.

I ett upprop med namnet #timeout, som publicerades i DN under onsdagen, har 2 290 idrottskvinnor tagit kampen mot sexism, machokultur, sexuella trakasserier och övergrepp i idrottens värld.

Bland de som står bakom uppropet finns Anja Pärson, Nilla Fischer och Irma Helin. Den senare, som i veckan återvände till Djurgården från Linköping efter bara en säsong, berättar i DN om en händelse som utspelade sig så sent som i måndags – under Fotbollsgalans efterfest.

– Då kom en man, som vi kan kalla fotbollsintresserad, fram och kysste mig på munnen utan förvarning, och förklarade att han var glad för att jag bytt klubb. Han var säkert 30 år äldre än mig, och det var absolut inte okej. Tror aldrig han hade gjort så mot en herrspelare, säger Helin till tidningen.

Känt sig kränkt flera gånger

Den 23-åriga mittfältaren ser det som en självklarhet att ställa sig bakom uppropet #timeout.

– Det är inte en dag för sent, med ett upprop mot orättvisor. Jag ser det som min skyldighet att nå ut till fler, och alla som har modet bör följa efter, för det är allas kamp.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYR N

Helin har genom åren varit med om flera situationer där hon känt sig kränkt och illa behandlad.

– Jag spelade med killar tills jag var 15-16 år. Och man fick höra ”vad gör en tjej på planen”, eller ”du kan ju inte spela”.

– Och jag har varit på föreningsfester där män tagit mig på rumpan. Och det är ju mest män som har positioner som tränare, ledare eller sitter i styrelser, säger hon till DN.

Här är branscherna som satt ner foten i #metoo 01:57
ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo

#Timeout