Nu avslöjas Peps version av Zlatan-bråket

Zlatan med sin förre tränare i Barcelona, Pep Guardiola.
Zlatan med sin förre tränare i Barcelona, Pep Guardiola.

Inför flera av Barcelonas stjärnor attackerade Zlatan Pep Guardiola.

– Du har inga pungkulor. Du bajsar på dig för Mourinho.

I en biografi om Barçatränaren bekräftas nu uppgifterna om varför duon aldrig fungerade ihop.

– Guardiolas auktoritet hade ifrågasatts. Det känslomässiga avståndet mellan dem gjorde beslutet att göra sig av med Ibrahimovic enklare, skriver författaren Guillem Balague.

Pep Guardiola och Zlatan Ibrahimovic talade aldrig ut öga mot öga under den gemensamma tiden i Barcelona.

De gör det nu – i bokform.

När Zlatan Ibrahimovic tillsammans med David Lagercrantz släppte självbiografin Jag är Zlatan Ibrahimovic 2011 ägnades flera sidor åt konflikten med tränaren Pep Guardiola.

Ibrahimovic beskriver i sin bok efter att Barcelona åkt ur Champions League mot Inter hur sprickan mellan honom och Guardiola blivit total. När Pep Guardiola bara lät Zlatan spela fem minuter mot Villareal exploderade svensken.

”...jag hade väl inte precis planerat någon vansinnesattack. Men jag var inte glad, det går väl lugnt att säga, och därinne stod nu min fiende och kliade sig i flinten. Jag skrek:”

– Du har inga pungkulor.

– Du bajsar på dig för Mourinho. Du kan dra åt helvete.

Biografi om Pep

Nu har den ansedde fotbollsjournalisten Guillem Balague släppt en biografi om Pep Guardiola baserad på uttalanden av Barcelonatränaren och andra personligheter kring klubben.

Det är dock oklart hur mycket Guardiola själv aktivt deltagit i produktionen av boken.

Balague ägnar textmässigt lite utrymme åt konflikten mellan Guardiola och Ibrahimovic.

Men i några meningar, utan att Guardiola är direkt citerad, bekräftas mycket av det som Zlatan beskrivit i sin bok.

”Hade svikit sig själv”

Ett par stycken ur biografin om Guardiola återgavs i går i Johanna Garås blogg på fotbollskanalen.se:

”Guardiolas auktoritet hade blivit ifrågasatt och även hans vision för laget. Det känslomässiga avståndet mellan honom och Ibrahimovic gjorde beslutet att göra sig av med honom enklare, men det kostade. Han hade svikit sig själv genom att inte följa sin instinkt och han kände att han även hade svikit Ibrahimovic genom att inte få ut det bästa av honom. Han hoppades bara att hans val att släppa fram Messi som lagets viktigaste spelare skulle ge utdelning”.

I Balagues bok beskrivs det som blev början till slutet för relationen mellan Guardiola och Ibrahimovic – Champions Leaguesemifinalen mot Inter våren 2010.

Inter hade vunnit den första matchen i Milano med 3–1 och Barcelonatränaren övervägde att bänka Zlatan i returen på Camp Nou.

”Men Pep lyssnade på sin hjärna i stället för sitt hjärta. Ibra startade matchen men deltog minimalt i spelet och det gjorde att han blev utbytt i 63:e minuten. Barcelona kunde inte vända semifinalen och Guardiola bestämde att han aldrig igen skulle låta hjärnan gå före hans instinkt.”

”Det var ett beslut som var skadligt för spelaren, tränaren och laget. Och ett beslut som Pep aldrig skulle förlåta sig för”, skriver Balague.

”Nu är flaskan tom”

Zlatans beskrivning av Guardiolas agerande vid matcherna mot Inter?

”...och så drog han sina filosofigrejer. Jag lyssnade knappt. Varför skulle jag? Det var avancerat skitprat, om blod, svett och tårar och sånt. Aldrig hört en tränare prata på det sättet! Rena dyngan!”

När laget var utslaget ur Champions League insåg Zlatan att tiden i Barcelona var över.

”...efteråt såg Guardiola på mig som allt var mitt fel, och jag tänkte: Nu är flaskan tom. Nu är spelkorten slut.”

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.