’Vore stort att spela med Klose’

Hamad och Jansson kan lämna Thailand som Serie A-proffs

CHIANG MAI. De åkte till Thailand som allsvenska spelare.

De kan resa hem som Serie A-proffs och A-landslagsmän.

MFF-spelarna Pontus Jansson och Jiloan Hamad befinner sig mitt i transfer­cirkusens öga.

– Jag vet att det kommer­ hit klubbar för att kolla.­ Men det är inte det jag spelar för. Jag spelar för att slå mig in i landslaget­ på riktigt, säger Hamad, 22.

I går landade det unga, svenska lands­laget i Chang Mai, norra Thailand. Två spelare däckades direkt av magsjuka, Åtvidabergs ­Viktor Prodell och Elfsborgs Viktor Claesson. Övriga tränade i hög värme på en lätt gulnad gräsplan vid sidan av 700-årsstadion där matcherna i King’s Cup spelas. Sverige möter Nordkorea på onsdag, sedan Thailand eller Finland på lördag.

Förhandlar med Parma

För två av spelarna är det en extra intensiv period. Malmö FF:s mittback Pontus Jansson jagas av Serie A-klubben Parma, ekonomiska förhandlingar pågår i styrelserummen. Tanken vid en eventuell affär är att Jansson ska spela i allsvenskan för MFF under våren, sedan ansluta till Parma under sommaren.

– Det upplägget gillar jag, att flytta till sommaren och vara med från början. Om vi kan få allt klart nu så hade det varit det absolut bästa. Då vet jag vart jag ska i sommar om det nu blir något, säger Pontus Jansson, 21.

Och tillägger:

– Det är första gången jag är med om det här, så jag vet inte riktigt hur det fungerar om jag ska vara ärlig. Jag är en rookie på detta. Men för att ta mig in i det riktiga landslaget måste jag ut i Europa.

Vad vet du om Parma?

– Jag har kollat upp dem lite, det har jag gjort. En fin klubb med fina traditioner som ligger fint i Italien. Allt jag hört och läst har varit perfekt.

Tomas Brolin var stor där en gång i tiden…

– Exakt. Jag får ringa honom, säger Jansson och flinar.

Scouter på plats

Lagkamraten och högeryttern Jiloan Hamad befinner sig också i tranfercirkusens epicentrum. Här handlar snacket bland annat om Serie A-konkurrenten Lazio:

– Det händer mycket med allt. Det är många klubbar som hör av sig och det är mycket diskussioner. Men det som varit konkret hittills har inte känts hundra. Det har kommit en del konkreta saker, men som inte intresserat mig så mycket.

Då har inte Lazio varit konkreta?

– Nej, inte som det har skrivits. Men jag vet att de har varit och kollat. Januari­fönstret är lite speciellt, det är inte så många klubbar som tar fram plånboken då. Blir det till sommaren är det en helt annan grej. Men det är kul att det finns intresse, det är smickrande.

Det hade väl varit stort att spela med Miroslav Klose?

– Det hade varit stort. Klose är en fantastisk spelare. Men vart jag än går kommer det finnas bra spelare. Jag kommer att välja en klubb som känns rätt. Det är spännande, det är kul också. Det händer mycket, det är roligt att vara mitt i.

Kanske faller alla bitar på plats efter landskampen mot Nordkorea på onsdag.

– Jag vet att det kommer att vara klubbar där bland de som är väldigt intresserade av mig. De ska komma dit för att kolla. Men det är inte det jag spelar för. Jag spelar för att göra bra ifrån mig och slå mig in i A-landslaget på riktigt. Jag känner mig redo för det. Man ­måste ta för sig, säger Jiloan ­Hamad.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.