1 kvinnlig tränare på 12 lag: ”Det borde absolut vara fler”

Publicerad 2012-04-04

Elisabet Gunnarsdóttirs Kristianstad slog Tyresö förra året med 1–0. Upprepas bedriften mot storfavoriten Tyresö i år?

Damallsvenskan består av tolv klubbar.

Endast en har en kvinna som ensam huvudtränare – Kristianstads DFF:s Elisabet Gunnarsdóttir.

– Det är ett tufft jobb, det tar mycket tid och du får ta många konflikter. Många kvinnor väljer nog bort det, säger hon.

Elisabet Gunnarsdóttir.

Hon kom till Kristianstads DFF 2009 och resan till den status hon har nu har inte varit okomplicerad.

Men isländskan har tagit fajterna, byggt förtroende och gör nu sin fjärde säsong i klubben.

När de damallsvenska klubbarna i går träffades i Göteborg var hon den enda kvinnliga tränaren på scen. Linköpings FC representerades av Christian Andersson, han delar på ledarskapet tillsammans med Denise Reddy.

”Borde vara fler”

– Det är tråkigt att vara ensam som huvudtränare. Det borde absolut vara fler, säger Elisabet Gunnarsdóttir.

Hon tror att det till viss del beror på kvinnorna själva.

– Kvinnor väljer ofta familjelivet före fotbollslivet. Och väljer de ett fotbollsjobb tar de hellre ett jobb som assisterande där man får mindre ansvar eller som förbundskapten, säger Kristianstadtränaren och fortsätter:

– Det är ett stressjobb. Men jag har satsat på detta trots att jag har familj och barn. Det har inte stoppat mig.

Hon tror att det ­behövs flera kvinnliga ledarförebilder.

– Jag tror inte att det finns tillräckligt många bra förebilder. Vi som finns redan skulle kanske vara ute och prata mer med kvinnliga ledare som har intresset. Det är vi som kan påverka dem mest.

Om man tittar på herrarnas elitfotboll finns det mängder av före detta spelare i tränarleden. I damfotbollen är det ovanligt, ännu så länge.

– Jag vet inte varför det inte finns fler, jag vet inte vad alla tar vägen? I herrallsvenskan blir du heltidsanställd, men i damallsvenskan har vi inte kommit så långt så det kanske är en anledning till varför spelare väljer en annan väg, säger landslagets och Tyresöspelaren Caroline Seger.

Profilen avgör

Svenska fotbollförbundet sliter med frågan och projektet 24 karat ska generera fler kvinnliga tränare, samtidigt som fler damallsvenska spelare går tränarutbildning under sin aktiva spelarkarriär.

– Det tror jag är jättebra och hoppas det leder till att fler väljer tränarjobb et. Jag tror att familjebiten är en anledning men det kan också vara en styrelsefråga: vilken profil man väljer, säger Linköpings tränare Christian Andersson.