Fotboll

Lösningen – skriv längre kontrakt

Av: 

Petra Thorén

FOTBOLL

GÖTEBORG. En lösning för att behålla talangerna i Sverige: längre kontrakt.

En ny överenskommelse ger elitklubbarna möjlighet att skriva spelarkontrakt på fem år istället för som tidigare max tre.

– Spontant gillade vi det inte, fem år är väldigt länge för en ung spelare, säger Spelarföreningens Magnus Erlingmark.

I det nya kollektivavtalet som tecknades i våras drev de svenska elitklubbarna en fråga stark: möjligheten att teckna längre avtal med sina unga spelare.

Tidigare maxgräns var tre år, klubbarna ville öka den gräsen till fem år.

Klubbarna vill skydda sina spelare i större utsträckning, säger Magnus Erlingmark generalsekreterare på Spelarföreningen fotboll i Sverige.

Inte övertygade

Spelarföreningen var inte övertygad om lösningen, men gick med att höja gränsen med villkoret att spelaren och dennes vårdnadshavare måste skriva under ett dokument. Ett underlag som klubben ansvarar för att ta fram.

– Fem år är ett jättelångt avtal när man är ung. Därför är det viktigt att man blir informerad om problemen, säger Magnus Erlingmark.

Dokumentet ska skrivas på av båda parter.

Vad är det som ni ser som det största problemet?

– Att spelaren fastnar i ett långt avtal med dåliga villkor. Detta måste spelaren vara medveten om, säger Magnus Erlingmark.

En ekonomisk lösning kan, enligt Erlingmark, vara att spelaren och hans rådgivare skriver in en plan för hur lönen ska utvecklas.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!