Här hyllas legenden

FOTBOLL

Ikonen Sócrates avliden – miljoner brasilianare sörjer

1 av 14 | Foto: REUTERS
Spelarna i Corinthians lyfter högra näven i en hyllning till Sócrates.

SAO PAULO. De vaknade till ett chockerande dödsbud.

Sedan steg de upp och spelade hem ligaguldet mot värsta derbyrivalen.

I går hyllade de legenden Sócrates.

Nu tillhör framtiden Corinthians.

– Inom tre år kommer vi ha den bästa ekonomiska positionen av alla världens klubbar, säger klubbens president Andres Sanchez.

Foto: AP
Sócrates blev 57 år.

I går morse vaknade 30 miljoner Corinthiansanhängare till ett chockerande dödsbud:

En av klubbens största spelare genom tiderna, 80-talshjälten Sócrates, hade under natten hastigt gått bort blott 57 år gammal – bara timmar innan Cortinthians skulle spela om guldet i sista ligaomgången mot Palmeiras i det hetaste Sao Paulo-derbyt av dem alla.

Sportbladet tog sig till utsålda Pacaembu-stadion för att vara med om denna omtumlande dag för Brasiliens näst största klubb

efter Flamengo i Rio de Janeiro.

En revolutionär

Hyllningarna till Dr Sócrates, som han kallas här, var omfattande inför matchen.

Det började med att några fans fick gå runt på löparbanorna med sin hemmagjorda banderoll ”Dr Sócrates – vila i frid”. En kvart före avspark tågade sedan 100 knattar i klubbens svartvita färger in och bildade en gång för spelarna att springa ut på planen genom.

Alla knattarna höjde sin knutna högernäve rakt upp i luften i en kopia av målgesten som Sócrates, revolutionären som slogs för demokratin under hela sin karriär när landet var en militärdiktatur, alltid gjorde.

När Palmeiras legendariske tränare Luiz Felipe Scolari gick över planen först av alla i de båda lagen gick han fram till ännu en hyllningsbanderoll som låg mitt på planen. Han läste och vördade sedan den gamle mittfältseleganten med att göra tummen upp.

Och just före avspark hedrades den avlidne hjälten med en tyst minut där också Corinthiansspelarna stod med höjd högernäve. Men minuten blev inte tyst utan i stället höjde klubbens samtliga 35 000 fans inne på Pacaembu sina knutna nävar och skanderade: ”Det här är Socrates! Det här är Socrates!” i en mäktig hyllning.

”Enorm potiential”

För Corinthians räckte det med oavgjort för att säkra guldet före Vasco da Gama, som samtidigt var tvungna att slå Flamengo hemma i Rio.

Det blev en krampaktig match där Palmeiras var det klart bättre laget.

Men då Vasco bara fick 1–1 var Corinthians klara mästare, för femte gången, redan när några minuter återstod på Pacaembu och vilda glädjescener utbröt efter den mållösa matchen.

Enligt Tim Vickery, den kanske främste europeiske experten på brasiliansk fotboll, har just Corinthians, den gamla arbetarklubben, förmodligen den största potentialen av alla Brasiliens klubbar.

– Det är den största klubben i Sydamerikas största stad och får nu en egen, nybyggd stadion till VM 2014 – det ger dem en enorm potential, säger Vickery.

Och klubbens president Andres Sanchez håller inte igen:

– Inom tre år kommer Corinthians ha den bästa ekonomiska positionen av alla världens klubbar, säger han.