Hyrdes ut som barn – till matcher om pengar

FOTBOLL

Lag fick hyra 13-årige supertalangen: ”De andra föräldrarna var rasande”

Sergio Agüero köptes förra året av Manchester City för drygt 400 miljoner kronor och förde redan första säsongen laget till titeln.

En rejäl kontrast till 24-åringens uppväxt då hans föräldrar hyrde ut sitt barn till lokala lag för att få pengar till mat.

– Hans pappa var omgiven av langare och kriminella. Det var en kamp för ”Kun”, säger Agüeros ungdomstränare Eduardo Gonzalez.

Sergio Agüero är numera en av världens mest firade fotbollsspelare och hade en stor del i att Manchester City säkrade Premier League-titeln den gångna säsongen. Med framgångarna har 24-åringen blivit mångmiljonär, en lång resa från uppväxten i Buenos Aires utkanter.

Brittiska tidningen The Sun har besökt stjärnans uppväxtkvarter och talat med människorna som fostrade hans talang. De ger en bild av rejäl misär i kvarteren som kallats ”kokainets huvudstad”.

– Han var en speciell spelare. Han dansade förbi de andra barnen, säger Eduardo Gonzalez som coachade Agüeros pappa Leonel och även tog hand om sonen, kallad ”Kun”.

”Tjänade pengar till sin familj”

När Agüero var nio år tog Gonzales talangen till storklubben Independiente där hans vän Nestor Rambert coachade klubbens 13-åringar. Lille Sergio tog direkt plats hos elvaåringarna, spelare två år äldre än honom själv. Men det var inte bara på träningsanläggningen anfallaren nötte fotboll.

Agüeros mycket fattiga föräldrar hyrde ut sonen till lokala lag som spelade om pengar. För drygt 300 kronor fick lagen Agüero i sin startelva för en match i ett försök av föräldrarna att komma bort från slummen där ”Kuns” pappa umgicks i väldigt tuffa sällskap.

– Hans pappa var omgiven av langare och kriminella. Det var en kamp för ”Kun”, säger Gonzales.

– De andra barnens föräldrar var rasande eftersom han bara var med på träningarna en gång i veckan. Men jag visste att han spelade på gatan och tjänade ihop pengar till sin familj.

Rambert och Gonzales köpte tillsammans rättigheterna till Sergio Agüero och hjälpte hans familj med utrustning, pengar, bussresor och ett hus. Det skulle också visa sig vara en god investering.

Byggde ny arena för pengarna

Redan när ”Kun” var 13 år nobbades ett bud från Boca Juniors värt motsvarande 3,6 miljoner kronor. I ett försök av Independiente att få behålla supertalangen blev hans pappa Leonel anställd som assisterande materialare.

– Alla försökte stjäla ”Kun”. Jag bönade till Independiente att ge hans pappa ett jobb så att han inte skulle ta sin son till någon annan klubb, säger Rambert.

Under åren i ungdomsligorna gjorde anfallaren omkring 200 mål vilket attraherade även Juventus och Bayern München. Trots det stannade argentinaren och gjorde som 15-åringen a-lagsdebut för Independiente.

Två år senare såldes Sergio Agüero trots allt vidare till spanska Atlético Madrid för motsvarande 190 miljoner kronor. Pengar som nu finansierat Independientes helt nya arena.

Succén för Agüero har varit total men ska vi tro ungdomstränaren Nestor Rambert finns mer att vänta från argentinaren som gjorde 30 mål för Manchester City förra säsongen.

– Sergio har mer att ge. Här utmanade han försvararna mer. Han har inte riktigt exploderat ännu.

ARTIKELN HANDLAR OM