”Det haglar inte beröm”

avPetra Thorén

I morgon kliver allsvenskans bästa domare ut på San Siro för att döma supermötet mellan Milan och Barça; ”Kvitto på att vi är bra”

Foto: NUmmer 1 Jonas Eriksson är enligt Sportbladets jury allsvenskans bästa domare. ”Kul! Det är absolut något jag bryr mig om. Vi är i en bransch där det inte haglar beröm, det är få gånger vi får höra att vi gör något bra”, säger Jonas Eriksson.

Han pratar vett med storstjärnor och står emot press och hån från spelare och fans.

Jonas Erikssons domarstil har tagit honom till kvartsfinal i Champions League och EM i sommar.

I morgon dömer han Milan mot Barcelona.

– Det ska bli jättekul, säger succédomaren.

Hur ska han stå emot pressen? Hur ska han hantera Zlatan? Ska de snacka svenska? Ska han kalla Messi för Messi? Eller Lionel?

Sorry. Ni får inga svar här.

Jonas Eriksson får enligt Uefas regler inte uttala sig inför eller efter en match så vi får helt enkelt bänka oss på onsdag och följa den svenska stjärndomaren i hans första kvartsfinal i Champions League.

– Det jag kan säga är att det är jättekul. Det är ett kvitto på att vi gjort bra ifrån oss i de andra matcherna, säger Jonas Eriksson som även fyller 38 år på onsdag.

Är det ditt livs match?

– Nej, jag vet inte. Det är det längsta som jag har kommit i Champions League. Men jag har dömt avgörande kvalmatcher, som Slovakien mot Ryssland i höstas. Men det är klart att det ska bli riktigt roligt, säger Jonas Eriksson.

Förberedelserna har redan börjat. En detalj som det svenska domarteamet som åker till Milano har diskuterat är lördagens händelse i Supercup­finalen då Markus Strömbergsson efter en kommunikationsmiss blåste straff och sedan ändrade beslutet. Så det inte råder någon osäkerhet inför onsdagens stormatch.

”Bygger på samarbete”

Sportbladets jury hade redan inför måndagens besked om drömuppdraget utsett Jonas Eriksson till Sveriges och allsvenskans bästa domare.

Ett besked som inte är obetydligt för huvudpersonen själv.

– Kul! Det är absolut något jag bryr mig om. Vi är i en bransch där det inte haglar beröm, det är få gånger vi får höra att vi gör något bra och vi måste bli bättre på att ta det till oss, säger han.

Han pratar gärna i termen vi. Jonas Eriksson påpekar att han inte skulle lyckats utan sina svenska kollegor; extradomare, ­assisterande och fjärde­domare.

– Det bygger på ett samarbete och vi känner varandra väl. De känner att de vågar ta beslut, men sen ska de inte kliva in och säga saker som de inte är säkra på.

Hur väl känner de dig?

– Väl, tror jag. De ser om jag känner mig osäker och cochar mig under matcherna. Vi är bra i Sverige på det, jag är inte ”den stora chefen”. Jag vet andra länder som när de är ute har en huvuddomare som bestämmer vad de andra ska äta, när de får vila...

Som ung fotbollsspelare blev Jonas upprörd över bristen på förklaringar av domarna. Konstruktiv kommunikation har varit en ledstjärna för honom själv och han kallar alla spelare vid namn.

– Man kan vara pedagogisk även på elitnivå och ge spelarna en förklaring. Ibland måste man ha ett stenansikte, men man måste prata med spelarna, skratta­ ibland och se arg ut ibland, säger Jonas Eriksson.

”EM är en pojkdröm”

Han är också medveten om att behandla alla på samma sätt – varken Zlatan Ibrahimovic eller Messi kan förvänta sig någon specialbehandling.

Och han ”läser inte in” vilka spelare som gnäller extra inför matcherna.

– Anders Frisk som jag reste mycket med som fjärde­domare lärde mig att ”de ska ha vad de ska ha – varken mer eller mindre” och det upprepar jag ofta, säger Jonas Eriksson.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka är han proffs­domare och går mot sitt första stora mästerskap.

– Att få åka på EM är en pojkdröm. Jag hoppas att få två matcher och kanske en till.., säger han.

Fått hot-sms

Domaryrket är utsatt – har du fått hot av fans efter matcher?

– Jag har väl fått något hot i brev och sms, men jag raderar det snabbt och håller min familj utanför. Jag har blivit bra på att skilja på det som man gör och den person man är privat.

ARTIKELN HANDLAR OM