Arg Lagrell ringde upp åklagaren

Publicerad 2012-03-09

Tycker arvodet var skäligt

Lars-Åke Lagrell.

På dag sju av den stora muträttegången om den nya nationalarenan var det förbundsordförande Lars-Åke Lagrells tur att vittna.

Men helst hade han sluppit.

– Samhällsekonomiskt är det väldigt felaktigt, säger han.

Och då menar han inte just sitt egna 45 minuter långa vittnesmål, utan hela rättegången i sig.

Chefsåklagaren Alf Johansson betraktar de 25 000 kronor i månaden den före detta stadsdirektören Sune Reinhold fått för sitt konsultuppdrag för de olika arenabolagen som mutor, medan Lagrell menar att det är ett skäligt arvode för ett utfört jobb.

– Sune Reinhold har varit värd de pengarna, och han har dessutom räddat projektet vid ett flertal tillfällen, sade Lagrell under vittnesförhöret.

I en paus ondgjorde han sig dock över åtalet.

– När jag via medierna fick höra att sex personer var åtalade, och alla trodde att någon av dem var från fotbollsförbundet, så blev jag så arg att jag ringde upp åklagaren. Jag är ju av uppfattningen att om det inte hade varit ett så stort och uppmärksammad sak som den nya nationalarenan, hade det här aldrig gått till domstol, säger Lagrell.

Trevlig atmosfär

TT: Hur kändes det att efter 21 år som förbundsordförande tvingas vittna i en rättegång?

– Det är faktiskt andra gången jag gör det, första gången var för en massa år sedan i ett betydligt mindre mål rörande IFK Göteborg. Men det var en trevlig atmosfär där inne, blev ju till och med några skämt.

TT: Hur känns det att något sådant ska överskugga förbundets livsprojekt?

– Just i dag är det många som kommer tänka på rättegången, men när arenan väl ska invigas kommer folk snarare tänka på hur fin den blev. Allt sånt här har sin tid.

Även Sune Hellströmer, förbundets representant i ägargruppen, tycker att arvodet inte är något att bråka om.

– Det var den bästa lösningen för att få detta jobb utfört, och jag tycker inte det är märkligt alls med tanke på hur mycket jobb som lags ner, sade han i rätten.

Avslutas 30 mars

Åklagarsidan tog knappast några stora poänger under de sista vittnesförhören, och fick dessutom ett litet bakslag när den tidigare oppositionspolitikern Johanna Graf (s) inte dök upp sig på det planerade vittnesförhöret på grund av en långresa.

– Hon kommer inställa sig den 22 mars, då det ändå är avsatt tid för kompletterande förhör, innan det är dags för slutpläderingarna, säger Alf Johansson.

Rättegången avslutas den 30 mars.