Månsson: Hammarbys dröm blir verklighet

avOskar Månsson

Det var nio år sedan han försvann – sju av dem har varit svåra sedan dess.

Efter ett oräkneligt antal rykten och önskedrömmar är 2000-talets störste tillbaka och jag gissar att en och annan tår kommer att fällas när Kennedy Bakircioglü presenteras på Söderstadion.

Åh, som Hammarby har längtat efter just denna dag.

Jag har ett antal vänner som håller på Bajen, så jag vet hur det brukar låta.

”Nu är han på väg hem – det har hört från säkert håll”.

”Say oh-ah! Kennedy!”

Jag har också jobbat några år som fotbollsjournalist, så jag vet hur svaret lyder.

”Nej, det är inte aktuellt. Jag vill stanna ute i Europa ett tag till”.

År ut, år in, transferfönster efter transferfönster, så har det ryktats om att Den Store Frälsaren ska komma hem till Söderstadion och Frälsa Precis Alla, men varje gång har uppgifterna dementerats lika snabbt som de uppstått.

Fram till nu, då. Såvida inte vi på Sportbladet (eller rättare sagt: jag) gått på en stor nit så kommer Kennedy Bakircioglü att presteras som Hammarbys nyförvärv redan i dag – och det känns fantastiskt kul, även för en neutralt ­intresserad.

Kommer hålla toppklass

Att Kennedy fyller 32 år senare i höst är en anledning till att han inte är lika het ute i Europa längre, men det är ingen ålder som avskräcker för en spelare som sällan besvärats av allvarliga skador (även om sista säsongen var lite strulig). I superettan kommer han att hålla topptoppklass så fort han får lite matcher i kroppen. Han är dessutom en spelartyp som Hammarby har saknat i år, en offensiv mittfältare som klarar av att vara kreativ både i det lilla och stora spelet och som gärna går på distansskott.

Och då har vi inte pratat om symbolvärvningen, om PR-vinsten, om attraktionsvärdet eller om den rena och skära lyckan.

Herregud, Kennedy är tillbaka.

Jag vågar knappt föreställa mig jublet när den störste Bajen-ikonen på senare år springer in på Söderstadion för att göra sin debut. Kanske blir det redan på måndag mot Ängelholm – är övergångspapperna klara i tid så ­talar det mesta för det.

Sommarens shop til you drop-taktik inte smart

Å andra sidan, mitt i allt rus, så är jag inte lika övertygad om att sommarens shop til you drop-taktik har varit särskilt smart. Inför säsongen berättade sportchefen Gustaf Grauers för mig att man kommit fram till att man hade alldeles för många spelare under den misslyckade 2011-säsongen.

Ju fler spelare som lämnas utanför elvan, desto fler missnöjda i truppen, löd resonemanget vilket kan tyckas vara en given slutsats.

Men trots att man hämtade in sju spelare och en tränare i vintras så har man fortsatt att plocka in nyförvärv efter nyförvärv i sommar, samtidigt som de gamla namnen finns kvar.

Och även om Hammarby fått ett välkommet tillskott av Peab, som sköt till runt tio miljoner i kompensation för arenaförseningen, så känns det onödigt att dra på sig stora ­lönekostnader under en säsong där hoppet om ett avancemang i stort sett är ute.

Om jag har räknat rätt så kommer Erik Sundin, som blev klar i går, och Bakircioglü att bli nummer 25 respektive 26 att få speltid i superettan, vilket inte känns särskilt sunt för ett lag som spelat 21 matcher.

Då hade det varit bättre att spara lite grann, i väntan på nästa år, för att banta ner och spetsa till vid sidan om Kennedy.

ARTIKELN HANDLAR OM