Fotboll

Jag behövde njuta av livet

FOTBOLL

Tillbaka efter flera års paus Sportbladet talar med Martin Dahlin om verklighetsflykt, reslust, familj, agentplaner och svindyr torsk

Det är flera år sedan den senaste luftduellen.

Martin Dahlin har tagit en paus från verkligheten.

Vilat armbågarna.

Nu är han tillbaka – som blivande spelaragent.

Spelarkarriären är över sedan länge, men Martin Dahlin är inte färdig med fotbollen ännu. Nu satsar han på att bli spelaragent   efter att ha tagit en lååång paus.  Jag hade ledigt hela första året , säger den gamle VM-hjälten med ett leende.
Spelarkarriären är över sedan länge, men Martin Dahlin är inte färdig med fotbollen ännu. Nu satsar han på att bli spelaragent efter att ha tagit en lååång paus. Jag hade ledigt hela första året , säger den gamle VM-hjälten med ett leende.

Martin Dahlin skapar rubriker igen.

I gårdagens Sportbladet fick han tillsammans med Patric Englund kritik för att ha försökt arbeta som spelaragent trots att han ännu inte fått sin Fifa-licens.

Själv har Dahlin viftat bort det som nonsens.

– En sorglig debatt. Jag jobbar som konsult och talangscout fram tills det att jag har egen licens, säger han.

Kanske njuter han lite av att andra agenter känner konkurrensen.

Vi träffas på trendig krog vid Stureplan och Martin Dahlin mår hur bra som helst. Han sitter och garvar i ett samtal med bland annat Thomas Ravelli.

Två gamla hjältar som drar historier om VM 1994?

Knappast.

Martin Dahlin har inte tid.

– Hej, ska vi köra igång snacket direkt? frågar han och sätter sig vid ett fönsterbord.

Lunchmötet har planerats via samtal på Martins mobiltelefon.

Vid det första samtalet befann han sig i London, nästa i Milano och det tredje i Tyskland.

– Jag gillar ju att resa, förklarar han. Det blir lätt så när man bor i London och har familj och vänner i Stockholm och en flickvän i Milano som just nu jobbar i New York.

Dahlin meddelade att karriären var över i juli 1999. Sedan tog han ledigt.

Långledigt.

– Jag hade ledigt hela första året. Jag behövde en paus från verkligheten och ville njuta av livet.

Vad gjorde du allra först?

– Jag drog till St Tropez med några polare och var borta tre, fyra veckor. Men det kändes konstigt, säger han sedan och skrattar.

– Det var ju faktiskt mitt under den normala försäsongsträningen.

Så du tog det lugnt och bara njöt?

– Ja, behövde hitta någon slags motivation. Efter karriären blev det skönt att få styra sin egen tid, att åka någonstans och inte behöva bestämma i förväg hur länge man skulle stanna. Jag hade ledigt i ett år.

– Jag hade känt en oerhörd press den sista tiden som aktiv. Jag var aldrig nöjd med någonting och var frustrerad av att inte kunna komma tillbaka och bli bra i ryggen.

Men du startade eget klädmärke och började sälja skjortor?

– Men det gör jag bara två veckor på våren och två veckor på hösten, när vi ska välja nya kollektioner.

Så vad gjorde du resten av tiden innan du nyligen började jobba som konsult i agentbranschen?

– Jag reste extremt mycket, svarar Martin och börjar räkna på fingrarna:

– Förra året var jag i Sydafrika fyra gånger, Miami två gånger, New York två gånger, Sverige, Milano, London. Det var nästan bara privata resor.

Martin Dahlin är ingen förortsfarsa direkt?

Solljuset bryter in genom fönstret och Martin beställer en bit torsk för 250 spänn, jag väljer en biff för halva priset.

Sen vill Martin ha Coca Cola light. Men det finns inte, enligt servitrisen.

– Du kan väl leta i någon av barerna, ber Martin.

Till slut får han nöja sig med en vanlig Cola. Martin Dahlin må vara agent med rätt att sitta still på läktaren – men han är uppenbarligen mån om att vara i form och göra ett bra intryck. Han är fortfarande vältränad och för sig nästan som en fotomodell.

Pausen från verkligheten är onekligen över. Tidigare i höst tog Martin ett steg närmare att få Fifa-licens för jobbet som fotbollsagent.

– I september fick jag ta ett skriftligt test, berättar han. Det var uppe på fotbollförbundet och provet hade frågor om hur kontrakt ska se ut, hur olika förbund är uppbyggda och frågor som gäller regler för lika typer av övergångar. Sen var det frågor om fotbollsregler men de svaren har jag ju liksom gratis.

Men du jobbar inte som agent?

– Inte än. Precis som för många andra agenter så är det lite problem med försäkringen. Tidigare krävdes en bankgaranti på en miljon som skulle täcka eventuella skadeståndskrav, men nu krävs en försäkring som täcker fem miljoner kronor. Nu har jag försäkringen och tror att förbundet snart godkänner det.

Martin Dahlin samarbetar med juristen Samuel Edoh och var delaktig när Fredrik Berglund tog chansen som proffs i holländska Roda.

När fisken och biffen kommer på bordet talar vi om hans egen karriär och det tragiska slutet.

– Det var tungt med ryggskadan det sista året, men jag ångrar inte att jag slutade. Jag jobbade länge för att komma tillbaka och spela igen men sista halvåret kände jag att tiden bara rann i från mig, samtidigt som det högg och gjorde ont i ryggen.

– Plötsligt kände jag att jag var klar med fotbollen. Jag var jäkligt nöjd, hade ju gjort det mesta man kan göra i fotboll... spelat i Tyskland, Italien, England och vunnit en VM-medalj.

Plötsligt sticker Thomas Ravelli in huvudet i samtalet.

– Ljug inte Martin, säger han och flinar.

Dahlin skrattar och sätter gaffeln i den sista biten av fisken på tallriken.

– Jo, i alla fall... jag reste mycket första året men i dag behöver jag något mer, jag behöver vara inspirerad.

– Att få jobba med fotboll igen känns bra.

Känner du ingen saknad när du sitter på läktaren?

– Nej, jag tänker mest att ”usch, vad mycket jobb det ligger bakom att få komma ut och spela här”. Visst saknar jag fotbollen i bland, men jag vet att det ligger mycket arbete bakom.

Varför jobb som agent?

– Jag blev uppringd av Samuel (Edoh) och har ju alltid varit intresserad av jobbet som spelaragent. Det är så jag vill jobba i framtiden. Men det gäller att inte arbeta med för många spelare. Det var något jag själv kände av som spelare, att en del agenter har för många spelare.

Hade du problem med agenter?

– Nej, men låt mig säga så här; jag har både bra och dåliga erfarenheter. Fast jag önskar verkligen att jag haft en agent som själv varit aktiv, som gått igenom samma sak som jag gjorde.

Sedan talar vi om det nya agentkriget, om kritiken från etablerade agenter.

– Det är sorgligt att andra agenter anklagar mig och Patric (Englund) för saker som inte alls stämmer. Kanske är det så att exempelvis (agenten) Anders Carlsson börjar bli rädd när det dyker upp blivande agenter med bakgrund som fotbollsspelare.

Martin Dahlin brinner för sitt nya liv som blivande agent. Sedan ett och ett halvt år tillbaka är Martin Dahlin tillsammans med tysk-polska fotomodellen Monika Kucewska, som arbetar med Milano som bas.

– Det fungerar bra. Fast ibland kan det gå fem veckor mellan det att vi träffas.

Låter tufft. Hur länge ska ni ha det så?

– Bra fråga. Självklart vill jag också ha familj och trappa ner lite. Men om det blir om ett år eller tre år eller när det blir, det vet man aldrig.

Du umgås ju en del med farbröder som har barn?

Säger jag och nickar mot Ravellis sällskap vid bordet intill.

– Ja, svarar Martin och ler. Man lär ju känna sina vänners barn och tycker om dem. Jag har alltid älskat barn så jag får väl trappa ner på de privata resorna. Det ska nog gå bra att jobba som fotbollsagent även om jag har egen familj.

Vi dricker kaffe.

Solen värmer genom fönstret.

Kanske att Martin Dahlin till slut, någon gång i framtiden, ändå försöker sig på ett liv som förortsfarsa.

29 mål på 60 landskamper

Martin Dahlins 11

Thomas Tynander

ANNONS

Säkra spikar, givna helgarderingar och sjuka skrällar. Fixar du 13 rätt på Stryktipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!