Kan tjäna 100 milj – bara i tv-pengar

FOTBOLL

Seger i kväll – då väntar enormt miljonregn

Dansk sorg kan bli svensk lycka.

Om MFF tar sig till Champions League – samtidigt som FCK misslyckas – cashar MFF in över 100 miljoner kronor enbart i tv-pengar, uppger Sydsvenskan.

– Det är jättemycket pengar. Det betyder att det man startar på dubbelt så mycket som de flesta utgått ifrån, säger MFF:s vd Niclas Carlnén till tidningen.

Bara för att kvalificera sig till Champions League får Malmö FF drygt 80 miljoner kronor från Uefa. Men utöver det får samtliga lag stora ersättningar från marknadspoolen, som i praktiken är inkomster tv-avtal.

Vanligtvis räknar man per land, men eftersom Viasat köpt rättigheterna för Skandavien i en klump räknas länderna som en enhet.

Färre skandinaviska lag till Champions League = större intäkter till MFF. Förutsatt att svenskarna tar sig dit, vill säga.

”Kan få en uthållighet”

I går kväll försvann Ålborgs chanser och i kväll kan FCK ryka, då danskarna föll hemma mot Leverkusen med 3–2 och måste vända det svåra underläget på bortaplan.

När Nordsjælland hamnade i samma sits 2012–2013, kvitterade de ut 11 302 000 euro från marknadspoolen, cirka 100 miljoner kronor.

– Skulle vi få närmare 200 miljoner kronor totalt i stället för de cirka 100 vi vet om, så ger det förstås helt andra förutsättningar för åren 2015, 2016, ja till och med 2017. Framför allt kan vi få en uthållighet, säger Niclas Carlnén till Sydsvenskan.

Red Bull Salzburg vann första mötet i Österrike med 2–1. Kvällens returmöte i Malmö startar kl 20.45 och sänds i TV6.

ARTIKELN HANDLAR OM