Värvningen känns desperat av United

FOTBOLL

Sjögren: En drömspelare – men vad ska de ha honom till?

1 av 4 | Foto: På tisdagskvällen presenterades Angel di Maria för Manchester United.

Ángel di María är klar för Manchester United i Premier League-historiens dyraste övergång.

Nu är frågan bara vad de ska ha honom till?

Foto: Sportbladets Patrik Sjögren.

Jag kan inte tänka mig att Ángel di Marías namn var det första van Gaal kritade ner på önskelistan i våras. Jag har svårt att tänka mig att han var topp fem. Argentinaren har varit till salu ända sedan James Rodriguez skrev på sitt kontrakt med Real Madrid i mitten av juli men det är först en månad senare som United nu alltså agerar.

Det känns lite desperat. Men det behöver inte vara helt fel för det.

En av världens bästa

Ángel di María är en av världens absolut bästa spelare. De senaste säsongerna har den offensive dribblern förvandlats till en nyttig tvåvägsspelare som var helt avgörande när Real förra säsongen säkrade Champions League-titeln. Jag tycker också att han stundtals överglänste Leo Messi under VM-slutspelet i somras.

Det är inget snack om att di María sett till individuell kvalité förstärker dagens United. Men risken är att Louis van Gaal också köpt sig oangenäma problem.

Den holländske managern stormade in i Manchester United efter fjolårets fiasko med sin bestämda fotbollsfilosofi. Det brittiska 4-4-2 har förvandlats till ett system med tre centrala mittbackar, två defensiva yttrar, två centrala mittfältare och tre offensiva spetsar. Ett system United absolut inte var byggt för.

Laget skrek efter defensiva förstärkningar i premiärförlusten mot Swansea och kort därefter presenterades också försvararen Marcos Rojo. Då var van Gaal tydlig med att en av fördelarna med argentinaren var att han kan spela både som wingback och som den vänstra av de tre mittbackarna. Det tyder på att van Gaal inte har några planer på att ändra på sin uppställning ännu.

Känslan är att United hela sommaren haft två stora prioriteringsområden: Försvarslinjen och det sittande centrala mittfältet. Offensivt såg det ju mer än lovande ut med Wayne Rooney, Robin van Persie och Juan Mata gjutna i de tre rollerna. Men efter att framförallt Arturo Vidal och Mats Hummels inte gått att få loss återstod få alternativ för United i jakten på den där världsstjärnan alla lag i problem drömmer om.

Kan bli en mardröm

Nu står de där med en av världens bästa fotbollsspelare som arvtagare till det klassiska nummer sju. Värvningschefen Ed Woodward har till sist lyckats landa en drömvärvning efter förra sommarens praktfiasko när Cristiano Ronaldo/Gareth Bale/Cesc Fabregas förvandlades till Marouane Fellaini. Nu är det upp till van Gaal att se till att det inte blir till en mardröm.

Jag har fortfarande svårt att se hur United ska använda di María. Argentinaren är knappast en wingback och för offensiv för att agera sittande mittfältare tillsammans med nyförvärvet Ander Herrera. Och inte tänker väl van Gaal peta vinterns 420-miljonersvärvning Juan Mata efter bara ett halvår i klubben? Eller ge upp den filosofi han så bestämt trodde på för bara ett par veckor sedan för en 4-3-3 redan nu?

Lyckas Louis van Gaal lägga pusslet kan Manchester United drömma om Champions League på allvar igen. Får han inte bitarna att passa kan han och framförallt Ed Woodward snart se sig om efter ett annat jobb. Men de ska oavsett hyllas för att de satsat.

ARTIKELN HANDLAR OM