Svaret: ”Hareide har ingen koll...”

FOTBOLL

MFF sågar spelschemat – förbundet slår tillbaka

Mitt i guldstriden har ­Malmö FF ett Champions League-kval att tänka på och tränaren Åge Hareide är besviken på det allsvenska spelschemat.

Det får Gerhard Sager, ordförande i SvFF:s ­tävlingskommitté, att gå i taket.

– Åge har ingen koll, ­säger Sager.

Det är bråda dagar för Malmö FF just nu.

De regerande mästarna kastas fram och tillbaka mellan allsvenskt spel och Champions League-kval och matchen mot Falkenberg i dag blir den tredje inom loppet av en vecka.

På onsdag ska ”Di Blåe” försöka vända på 2–4-underläget mot tjeckiska Sparta Prag och lyckas man väntar playoff till Champions ­League, som inleds den 21 augusti.

Möter Gefle innan

Uttåg mot Sparta Prag och MFF får ändå ­spela playoff till Europa League, som ­inleds den 19 eller 20 augusti.

Dessförinnan, den 16 augusti, har Åge Hareides mannar bortamatch i Gefle.

– De som planerar ligan måste hitta kortare resor för Europa­lagen då, och gärna att vi spelar mot varandra. Vi kan inte bara låta en data­maskin spy upp spel­schemat och vara nöjda, ­säger ­Hareide enligt Sydsvenskan.

När Sportbladet upplyser Gerhard Sager, ordförande i SvFF:s tävlingskommitté, om MFF-tränarens kritik surnar han till.

– Då är Åge inte speciellt uppdaterad på hur det fungerar när vi sätter spelschemat. MFF får sina matcher i allsvenskan lagda med tre dagars mellanrum inför ­sina CL-matcher. Vi har ­hela tiden tagit hänsyn till det här. Och detsamma gäller för lagen i Europa ­League. Hareide har ingen anledning att gå ut och svinga om det här. Han har ingen koll, säger Sager.

Det han är kritisk mot är att MFF måste resa till ­Gävle – en lång bortaresa – bara några dagar före EL– eller CL-playoff...

– Har de inga flygplan i Malmö eller? Det här är ­inte klokt alltså. Dessutom har MFF, liksom alla allsvenska klubbar, varit med i läggandet av spelschemat. Det här ska Hareide ha koll på. Jag blir så upprörd så det är helt sanslöst, säger Sager.

”Inte professionellt”

Hareide ogillar att de får en match på konstgräs så kort inpå en viktig Europa­-match…

– Då menar han att vi ska lägga alla Malmös matcher inför Europa-spel på naturgräs? Och att de ska ha minst fyra dagars mellanrum? Nej, det här är inte professionellt av Åge…, ­säger Sager.

Enligt Sydsvenskan föreslår Hareide också att återinföra Royal League, så att de allsvenska lagen som ska ut i Europa får mer vana av betydelsefulla matcher.

Det argumentet köper dock Gerhard Sager.

– Det är väl en fråga för SEF, men jag tror inte att svensk fotboll i stort skulle ha något emot det.

Sportbladet har sökt Åge Hareide.

ARTIKELN HANDLAR OM