Stoke-målvaktens världsrekord

Publicerad:
Asmir Begovic (Stoke CIty).
Foto: AP
Asmir Begovic (Stoke CIty).

FOTBOLL

När Stokes målvakt Asmir Begovic gjorde mål mot Southampton förra året sköt han bollen hela 90,1 meter innan den passerade mållinjen.

Nytt världsrekord konstaterar Guinness Rekordbok som skriver in Begovic i sin senaste utgåva.

Världsrekordmålet kom bara tretton sekunder in i matchen mot Southampton förra hösten. Att målet var spektakulärt förstod Begovic direkt, men att det var ett världsrekord anade han inte då.

– Det känns fantastiskt att bli hedrad på det här sättet som målvakt. Det är inget jag hade förväntat mig, jag ska njuta av det här, säger Begovic till Stokes hemsida när han mottog världsrekordcertifikatet.

Begovic tillhör efter målet även en liten men exklusiv skara målvakter som gjort mål i Premier League.

Andra målfarliga målvakter i Premier League

Tim Howard, Everton, 2012

På ett vindpiskat Goodison Park fick en boll från Howards fot en lång studs och seglade in bakom en förvånad Adam Bogdan i Boltons mål. Howard som valde att inte fira målet sade efter matchen han kände med Bogdan.

Paul Robinson, Tottenham, 2007

I mötet med Watford drog Robinson till en frispark från egen planhalva som något snöpligt hamnade i mål bakom Ben Foster i Watford-målet. "Kul att göra mål, men jag kan inte påstå att det var meningen" sa Robinson efteråt.

Brad Friedel, Blackburn, 2004

Amerikanen rusade upp på en hörna och lyckades sparka in en sen kvittering mot Charlton. Friedel blev dock inte poängräddare då Charlton kunde göra ett sent mål via danske Claus Jensen.

Peter Schmeichel, Aston Villa, 2001

Peter Schmeichel var den förste målvakten att göra mål i Premier League. Det historiska målet kom från målvaktens fötter i ett möte mot Everton. Det blev en målrik historia där Schmeichel fick hämta bollen ur eget nät tre gången och fick åka hem från Goodison Park utan några poäng.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN