AIK: De tar hem det

FOTBOLL

Hemmafloppen fick spelarna att ge upp guldet

Foto: MISSADE CHANSEN AIK-spelarna är uppgivna efter ännu en förlust.

Avståndet bara växer.

Då ger AIK upp guldet.

– Vi får sikta in oss på andraplatsen, säger Per Karlsson.

Malmö tappade poäng för andra matchen i rad. Ändå fortsätter serieledarna att vinna mark i guldstriden. AIK underpresterade återigen när de fick chansen att äta upp avståndet. Försvarsfiaskot nere i Helsingborg följdes upp av en, för supportrarna, oacceptabel hemmaförlust mot bottenlaget Halmstad.

Nu är stockholmarna sex poäng bakom MFF, och har dessutom elva måls sämre målskillnad.

”Får vara realistisk”

Det återstår sex omgångar av allsvenskan. AIK möter Åge Hareides mannar på Friends Arena den 5 oktober. Ändå ger mittbacken Per Karlsson i princip upp striden om SM-titeln.

– Det känns som att vi får sikta in oss på andraplatsen, säger han efter matchen.

Sportbladet ber Karlsson att utveckla resonemanget.

– Man måste vara realistisk. Vi har inte varit tillräckligt bra på slutet för att utmana Malmö. Det ska till ytterst mycket för att vi ska bjudas in (i guldstriden) en gång till. Nu har vi inte det i egna händer. Inför Helsingborg visste vi att: vinner vi resten så vinner vi guldet. Vi kunde påverka själva då, men nu känns det långt borta, säger han.

Halmstad, med en oväntad fembackslinje och ett bollvinnande centrerat mittfält, överraskade ett passivt AIK i den första halvleken.

”Jag bryr mig inte”

I den åttonde minuten drev Johan Blomberg bollen under 40 meter mot Alex Milosevic och Per Karlsson. Ingen av mittbackarna stötte – och den formtoppade mittfältaren dunkade in 1–0 via ribban.

– Väldigt tungt. Vi har två förluster i rad och det ska oerhört mycket till för att vi ska få en tredje chans. Det känns bittert, för vi har troligtvis tappat det här.

Mittbackskollegan Alex Milosevic var minst lika bedrövad.

– Det är riktigt dåligt från vår sida.

Hur ser du på guldstriden nu?

– Jag har sagt det tidigare: Jag bryr mig inte nu. Efter den här förlusten bryr jag mig inte heller. Det viktigaste är att vi vinner, men nu är det långt ifrån guld.

ARTIKELN HANDLAR OM