Drömklubben bara stor pengagömma?

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Klubbens öde i händerna på en cancersjuk man, tidigare dömd för att ha anstiftat ett mord, som bidar sin tid i en potentiellt förbannad lägenhet

1 av 5 | Foto: AP
Huset som Dmitry Rybolovlev köpte av Donald Trump för 740 miljoner kronor. Familjen har spenderat en natt i huset.

Hela AS Monacos öde vilar i händerna på en cancersjuk man, tidigare dömd för att ha anstiftat ett mord, som nu bidar sin tid i en potentiellt förbannad lägenhet i Monaco.

Hans drömhem är en grop efter världens dyraste skilsmässa och nu undrar fotbollsvärlden om klubben ska falla ner i samma avgrund?

Och det kunde lika gärna ha varit Manchester United.

Foto: TT
Dmitry Rybolovlev.

Det var fotbollens mest grandiosa projekt i Europas mest grandiosa stad. När Dmitry Rybolovlev tog över AS Monaco i december 2011 var den uttalade målsättningen att använda ryssens outtömliga tillgångar till att förvandla laget till en värdig representant för det stenrika furstendömet.

Men en person har nu visat att de där outtömliga tillgångarna faktiskt kan sina: Dmitry Rybolovlevs fru Elena. Nu är frågan om inte hela fotbollsprojektet i verkligheten var ett sätt att gömma tillgångar från frun – och säkerställa Dmitry Rybolovlevs egen säkerhet och framtid som medborgare av Monaco.

Fängslad för anstiftan till mord

Dmitry och Elena träffades under sin första dag på högskolan i ryska industristaden Perm. 20-årige Dmitry var då på väg att bli läkare men tänkte om, blev entreprenör och förvandlade sedan gödseltillverkaren Uralkali till ett bolag värderat till 250 miljarder kronor. Men det var knappast en spikrak väg till toppen.

1996 arresterades Rybolovlev och fängslades för att ha beställt ett mord på en konkurrent. Under tiden i fängelset pressades den förmögne ryssen att sälja sitt bolag i utbyte mot sin frihet.

– Det var väldigt tufft, speciellt under de första månaderna. Extra mycket eftersom jag kom från en intellektuell bakgrund där båda mina föräldrar var läkare. Men jag vägrade att ge bort mitt bolag. Jag presenterade mig som läkare för de andra fångarna och hjälpte dem med deras problem. Det skyddade mig, säger Rybolovlev.

Efter elva månader friades Rybolovlev och släpptes ur fängelset. Men situationen i det på den tiden utbrett korrupta och på många sätt laglösa Ryssland var allt annat än säker. Efter flera mordförsök bar Dmitry hela tiden skottsäker väst när han rörde sig ute på de ryska gatorna innan han bestämde sig för att fly hemlandet och flytta familjen till schweiziska Genève.

Där bosatte sig paret och deras två döttrar i en vacker paradvilla fram till 2008 då de bestämde sig för att riva huset och på dess ställe uppföra en replika på Marie-Antoinettes palats i Versailles. Men samtidigt som byggjobbarna sprängde familjens villa så hade Elena tankarna på helt annat håll. Hon hade då redan kopplat in advokater för att förbereda vad som skulle bli skilsmässan som förvandlat paret till världsberömda.

Fester med prostituerade

På nyårsafton 2008 fick Dmitry Rybolovlev det slutgiltiga beskedet. Elena hade lämnat honom och alla hans tillgångar frysts i väntan på den finansiella uppgörelsen.

– Just då det var det väldigt jobbigt, speciellt eftersom jag inte var den som tog initiativet till det. Men efter den första chocken har jag försökt samla mig, fundera och försöka förstå. Jag kanske inte kunde vara den perfekta maken men vi träffades när vi var 20 år och började sakta att växa ifrån varandra. Mitt liv sköt iväg men min fru stannade kvar på det gamla spåret... Jag reste mycket men hon ville stanna i Genève. Jag borde kanske ha bett om en skilsmässa tidigare men för mig är familjen helig. Jag ville följa i mina föräldrars fotspår, de firade sin 50:e bröllopsdag förra månaden. Men nu anklagar min fru mig för att konstruera finansiella strukturer som fanns där långt innan skilsmässan för att säkerställa framtiden för våra fyra barn. Ironin nu är att min fru fick vårdnaden om våra döttrar, men de måste samtidigt försvara sig själva och sina tillgångar från henne, sa Rybolovlev i november 2013.

Elena anklagade i sin tur sin man för omfattande otrohet, där han bland annat ska ha organiserat fester med prostituerade kvinnor.

Efter att Dmitry Rybolovlev fått begäran om skilsmässa från sin fru började han plötsligt utveckla ett väldigt stort intresse för fastigheter. Enligt Forbes hade ryssen 2008 en privat förmögenhet på 95 miljarder kronor och nu ville Rybolovlev investera. Redan 2005 hade han ingått ett avtal med Donald Trump om att köpa den amerikanske affärsmannens lyxvilla i Florida. Trump hade spontanköpt bostaden samma år för 300 miljoner kronor på auktion och bjöd genast ut den till försäljning för 925 miljoner kronor. Till sist enades de två om ett pris på 740 miljoner.

Men efter att Rybolovlev betalat depositionen på 74 miljoner kronor kraschade Floridas bostadsmarknad och ryssen krävde att priset skulle kapas med 185 miljoner. Men till Trumps stora förvåning dök ändå de resterande pengarna upp för köpet till fullt pris på 740 miljoner kronor i mitten av 2008 när Rybolovlev skyndade igenom köpet.

Sovit en natt i huset för 740 miljoner

Tre år senare värderades huset 415 miljoner kronor. 2012 hade dottern Ekaterina, då 22 år, besökt huset en gång för att överlägga om att riva hela fastigheten och bygga nytt. Familjen har i dag spenderat en natt i huset. Då bodde Ekaterina i poolhuset.

Men varför hade Dmitry plötsligt så bråttom att ändå genomföra köpet till ett kraftigt överpris? Den frågan tror hans fru Elena sig ha svaret på.

Sedan hon begärde skilsmässa har Rybolovlev också bland annat köpt skådespelaren Will Smiths lyxvilla på Hawaii för 148 miljoner kronor och paradisön Skorpios i Grekland för 740 miljoner kronor. Ön skrevs över på dottern Ekaterina som även fick en lägenhet på 2000 kvadratmeter i New York vid 15 Central Park West för 650 miljoner kronor. Det är den dyraste lägenheten som någonsin sålts i staden och skulle enligt Dmitry nyttjas av dottern när hon pluggade i USA.

Men enligt frun Elena handlade det bara om att försöka gömma pengar ifrån henne under skilsmässoförhandlingarna.

– Hon pluggar inte ens i New York och om hon hade gjort det är lägenheten ändå stor nog för att hela hennes klass skulle kunna bo där, sa Elenas advokat David Newman i ett uttalande i domstolen.

– Hennes pappa hade ingenting med beslutet att köpa lägenheten att göra. Den är självklart dyr, men om det är den levnadsstandard hon är van vid så är det hennes levnadsstandard, försvarade Dmitrys advokater köpet.

”Var intresserad av Manchester United”

Samtidigt flyttade Rybolovlev sin konstsamling, värderad till mellan 3,7 miljarder och 7,4 miljarder, från Schweiz till London samt Singapore. Men det var inte bara fastigheter och konst Dmitry Rybolovlev plötsligt börjat pumpa in miljarder i efter att frun Elena begärt att få lämna honom. Efter att paret gått isär uppfyllde Dmitry också sin gamla dröm att flytta till furstendömet Monaco.

– Jag har alltid velat flytta hit, men min fru vägrade. När hon begärde skilsmässa kunde jag äntligen uppfylla den drömmen. Jag älskar klimatet, livskvalitén men också infrastrukturen och det geografiska läget. Det underlättar för mig att resa mycket.

Väl på plats i Monaco öppnade Rybolovlevs enorma tillgångar dörrarna rakt in till fursten själv Prins Albert. En 56-årig regent som delade ett stort intresse med sin nye ryske bekantskap: Fotbollen.

– Första gången jag gick på en fotbollsmatch var för tio år sedan. Det var Chelsea. Men inte i VIP-logerna utan på läktaren mitt bland fansen. Jag upptäckte den där enorma känslan som bara fotbollen bär med sig. Innan Monaco fanns det också andra klubbar som intresserade mig. Jag hade en loge hos Manchester United men AS Monaco är en klubb med en lång och framgångsrik historia, ett klubblag och ett landslag. Det är unikt.

I december 2011 köpte Rybolovlev 66 procent av andraligalaget AS Monaco från Prins Albert. I maj 2013 tog klubben, då med bland andra svenske Emir Bajrami i laget, steget upp till förstaligan och förra säsongen slutade de där tvåa bakom PSG med en biljett till Champions League som belöning.

Fick 26 miljarder i skilsmässan

Men när alla förväntade sig att klubben skulle fortsätta sina kraftiga investeringar i superstjärnor bestämde sig Rybolovlev för att göra precis tvärtom. Efter att ha investerat 1,2 miljarder kronor i spelare som Falcao, Eric Abidal, Jérémy Toulalan, James Rodriguez, João Moutinho och Ricardo Carvalho sommaren 2013 valde Monaco istället att sälja sina två största stjärnor bara ett år senare.

VM-succén James Rodriguez skeppades iväg till Real Madrid för omkring 750 miljoner kronor och Falcao lånades ut till Manchester United med möjlighet till ett senare köp värt totalt omkring 600 miljoner kronor. En plötslig omställning från köpande till säljande klubb. Men så hade också Dmitry Rybolovlev egen finansiella situation förändrats kraftfullt.

I maj 2014 blev skilsmässan med frun Elena till sist fastställd av en domstol. Hon tillskrevs då motsvarande 26 miljarder kronor, halva Dmitrys förmögenhet, i historiens dyraste skilsmässa som nu står under överklagan. Även Donald Trumps förra herrgård och den så omtalade lägenheten i New York föll i fruns ägo. Kvar lämnades Rybolovlev med bara hälften av sina tidigare tillgångar, en fotbollsklubb han investerat så kraftfullt i och en hel rad frågor.

Hade ryssen köpt fotbollsklubben bara för att skydda sina tillgångar? Kommer han att försöka få tillbaka sina pengar nu och sälja AS Monaco igen 2016?

En oro som intensifierades av sommarens stora spelarförsäljningar och som knappast lugnat ner sig efter att ryssen varit frånvarande under mer eller mindre hela hösten. Platsen bredvid Prins Albert på Stade Louis II har gapat tom så länge att prinsen i veckan till sist kände sig tvingad att göra ett sällsynt offentligt framträdande för att lugna andra oroade investerare och fans.

– Vi har aldrig slutat diskutera klubben, det är bara så att det har kommit lite i skymundan under de senaste månaderna på grund av hans personliga problem som ni alla känner till. Men jag är fortsatt informerad om alla stora beslut och det finns en dialog där vi utbyter tankar idéer och fattar beslut, sa Prins Albert.

Bankiren brändes ihjäl av sin vårdare

Ett uttalande som kanske köpte Dmitry Rybolovlev lite mer tid men som knappast gav några svar på de frågor och rykten som just nu omgärdar AS Monaco. Kritiker menar fortsatt att den 47-årige oligarken köpte klubben för att i första hand skydda sina tillgångar från frun Elena och samtidigt försöka säkra ett medborgarskap i Monaco. Detta för att bryta med Ryssland och säkra både sin framtida finansiella och personliga säkerhet.

Efter att Prins Albert fortfarande inte godkänt medborgarskapet förekommer även uppgifter om en spricka mellan de två makthavarna inom AS Monaco.

– Kriterierna för medborgarskap är glasklara. Den naturliga processen och allt som följer med den har aldrig varit på vår agenda, säger Prins Albert och påpekar att Rybolovlev måste ha bott i Monaco i tio år innan frågan kan bli aktuell.

Nu bidar Dmitry Rybolovlev sin tid i sin lyxlägenhet i Monaco. Samma bostad där bankiren Edmond Safra i december 2009 dog under mycket mystiska omständigheter sedan hans privata vårdare Ted Maher satt eld på fastigheten.

– Han ville aldrig döda Mr. Safra. Han ville bara att han skulle uppskatta honom mer. Han älskade Mr. Safra, förklarade Mahers advokat under den mycket uppmärksammade rättegången.

När Dmitry Rybolovlev flyttade in i lägenheten tog ryssen med sig en ordodox präst för att välsigna bostaden och undvika en förbannelse. Men Rybolovlev har trots det själv konfronterats med döden sedan han flyttade in i lägenheten. I juni opererade 47-åringen bort en cancertumör.

Drömhemmet förvandlat till en grop

Nu följer Dmitry Rybolovlev sin investering AS Monacos matcher på en tv-skärm inbyggd i de mörkt betsade och rundade väggarna med gulddetaljer i bostaden i Monaco. Bredvid tv-skärmen hänger en till där Rybolovlev ser en film. Bredvid den ytterligare en med nyheterna på. Det är uppenbart att Rybolovlev inte enbart kan fokusera på sitt AS Monaco längre.

Dmitry Rybolovlev ordnade liv med fru och barn är slaget i spillror. Halva hans förmögenhet är förlorad, hans hälsa påstås vara i fara och på platsen där familjens drömbostad, Marie-Antoinette-palatset, skulle stå i Genève finns bara en stor grop. Tomten beskrivs i dag som en mörk fläck på det vackra landskapet sedan Elena stoppat bygget i väntan på skilmässoförhandlingens utgång.

– De har så mycket pengar, så mycket att det finns mer än tillräckligt för alla, men ändå fortsätter det här kriget, säger Dmitry Rybolovlevs advokat.

AS Monaco står just nu i en liknande grop i väntan på att deras ägare ska bestämma sig för vad han ska göra med sitt liv och de tillgångar som kvarstår. I väntan på ett besked fortsätter spelarna kampen både i ligan och Champions League med ett försvagat lag inför öde läktare.

Om ett par år kan de vara ett av Europas finansiellt starkaste lag – men kanske lika gärna tillbaka i andraligan igen. Det är nästan helt upp till Dmitry Rybolovlev själv.

– Vad nästa steg i mitt liv blir vet jag inte. Men som tur är så är jag väldigt nyfiken på att se vad det blir.

Källor: Paris Match, New York Post, New York Times, Reuters, L'Equipe, RT.com och Sports.fr.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ligue 1