Hammarby IF Fotboll

”Hammarby vill inte ha mig för fansen”

Av: 

Sujay Dutt

FOTBOLL

Eguren vill tillbaka till allsvenskan – men inte Bajen

SÃO PAULO. Han har vunnit Copa America och spelat VM för Uruguay.

Nu lirar Sebastián Eguren i brasilianska storklubben Palmeiras – men längtar tillbaka till Allsvenskan.

– Jag vill kunna visa upp ett SM-guld bland mina titlar, säger han till Sportbladet.

Sydamerikas största stad São Paulo präglas av höghus och motorleder men stadsdelen Barra Funda kan visa upp två stora gröna ytor, även om det är få som släpps in där.  Bakom höga murar och vaktkurer ligger storklubbarna São Paulo FC:s och Palmeiras träningsanläggningar sida vid sida.

Vi har kommit för att träffa en spelare som väckt större kärlek och större hat än de flesta andra i svensk fotboll. Efter att ha spelat Confederations Cup för Uruguay i juni förra året blev Sebastián Eguren kvar i Brasilien, när Palmeiras erbjöd kontrakt. Nästa år vill Eguren spela allsvenskt igen.

Stor publikfavorit

Men vi tar det från början. Uruguayanen gjorde sig till stor publikfavorit på Hammarbys mittfält under 2006 och 2007. När han sedan gick till Villarreal fotsatte han övertyga. En startplats i det lag som kom tvåa i spanska ligan ledde till en landslagplats. Men den platsen – och VM i Sydafrika – hamnade i farozonen i januari 2010. Eguren hade bänkats i Villarreal, och en utlåning till Lazio sprack efter läkarundersökning. Med ett halvår kvar till VM behövde Eguren få speltid under våren.

– Det enda lag som ringde mig då var AIK. Att spela där var min enda chans att komma till VM. Jag fick väga plus och minus. Och för mig vägde fördelen med VM-spel över, minns Sebastian Eguren tillbaka.

När vi möts har han avverkat sitt förmiddagspass inne i gymmet med de andra skadade spelarna. Det var 13 september som han kände av ett uttänjt ledband i knäet efter mötet med Fluminense på Maracanã. Sedan dess har inte spelat. Så i stället för att skynda tillbaka till matchtruppens eftermiddagsträning rattar han iväg oss genom trafiken mot sin favoritrestaurang för lunch.

”Skulle kunna bli hat”

Medan kyparna på Fogão do Gaúcho myllrar fram och tillbaka med nygrillat kött av alla sorter fortsätter Eguren berätta om våren 2010, då han krossade tusentals Bajenhjärtan.

– När jag bestämde mig för AIK visste jag vad som skulle kunna hända. Att kärleken skulle kunna förvandlas till hat. Jag förstår att vissa såg mig som förrädare, men håller inte med om resonemanget. Så som jag ser det är fanatism inte bra i något sammanhang. Inte vad gäller religion, inte vad gäller politik och inte heller sport. Visst får man älska ett lag men du behöver inte hata andra. Så resonerar jag, inte bara för att det handlar om mitt yrke. Nej, jag tycker att fansen bör acceptera att man ger 100 procent för det lag man spelar i för tillfället. Sedan gillar jag när en eller ett par spelare i laget står för kontinuitet år efter år och som fansen identifierar sig med. Som AIK:s kapten när jag var där, Tjernström, spelare som håller klubbens fana. Men man kan inte kräva det av varenda spelare i ett lag.

Till årsskiftet går Egurens kontrakt ut med Palmeiras, ett av de största lagen i Brasilien. Ännu finns chans till förlängning där, och erbjudanden finns också från klubbar i Uruguay, Mexiko och USA. Men högsta önskan är något annat.

– Jag har kontakt med tre allsvenska klubbar. Personligen skulle jag gärna spela i Sverige så att mina söner får se sin pappa spela i deras hemland. Min fru är från Stockholm så grabbarna är till hälften svenskar och till hälften uruguayare. Nu när jag började fundera på Sverige igen så var den första klubben jag kontaktade Hammarby.

”Har ingen plikt”

Vad har de sagt?

– Att de inte vill ha mig. Och de har förstås ingen plikt att erbjuda mig kontrakt.

Förklarade de varför de inte var intresserade?

– De sa att det inte hade att göra med det sportsliga, utan att det bland annat hade att göra med hur fansen skulle reagera.

De Hammarbyfans som blev så upprörda, finns det något sätt du skulle kunna få dem att förlåta dig?

– Det enda sätt jag vet hade varit på planen, genom mitt spel, genom att vara den spelare jag var där tidigare, eller ännu bättre. Genom att vinna titlar. Men med ord? Nej.

Kan du tänka dig spela allsvenskt i en annan stad än Stockholm?

– Jadå. Jag gillar de sydliga delarna av Sverige. Göteborg som stad exempelvis, det var den första stad jag lärde känna i Sverige. Jag samtalade med Häcken och var där i ett par dagar innan min agent ringde och sa att Hammarby hade bestämt att de ville ha mig. Lagen i Göteborg och söderöver spelar dessutom en fin fotboll. Alla utom Kalmar som bygger för mycket på att bara smälla på.

Låter som att du tänker på Henrik Rydström. Men han har lagt av nu.

– Ja, haha, det var han jag menade. Det var pang på hela tiden mot honom. Jobbigt som fan. Men du vet hur det är när man tittar tillbaka i tiden? Nu känner jag bara respekt för honom.

”Min dröm är SM-guld”

Vid 33 års ålder och med ambitionen att en dag spela i Allsvenskan för att dina söner ska se dig spela så bör du komma tillbaka snart.

– Ja, precis. Därför planerar jag att komma tillbaka nästa år. I år var jag mycket nära att spela VM. Jag var en av 25 aktuella spelare, och till slut var vi två som föll bort. Det var med liten marginal som jag inte spelade VM i år och min form är densamma. Jag vill komma tillbaka till Sverige medan jag fortfarande är en bra spelare, och mest av allt vill jag vinna SM-guld. Jag har blivit mästare i Uruguay. Och i och med att min familj är till hälften svensk skulle det betyda mycket att få vinna i Sverige. Min dröm är att ha SM-guldet där hemma, bredvid mina andra titlar, som Copa America.

Hur många år till kommer du fortsätta spela?

– Jag känner mig i bra fysisk form, jag är spelsugen. Nu håller jag på att behandla en ledbandsskada i knäet, det är ingen farlig grej.

Du skulle vara i spelklart skick i tid till allsvenska premiären 2015?

– Definitivt.

Kan du säga vilka tre allsvenska klubbar du har kontakt med?

– Nej. Det handlar om respekt mot andra spelare. Spelare kan börja undra ”varför ska klubben värva honom när jag redan finns här?”.

Men med din kunskap om Allsvenskan så handlar det om tre klubbar med möjlighet att vinna guldet?

– Ja. Med all respekt mot Allsvenskans alla klubbar så vill jag känna att klubben jag spelar för är redo att kämpa om titeln.

Så är nog inte fallet med Hammarby säsongen 2015…

– Det hade varit det enda undantaget. Jag kommer vara evigt tacksam till Hammarby för att de gav mig chansen att gå till Villarreal. Det var mitt livs chans. Jag lovade att komma tillbaka dit, och för Hammarby hade jag kunnat spela i vilket fall som helst. Jag försökte ju få till det men ledningen ville inte.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hammarby IF Fotboll

Allsvenskan i fotboll