”Gediget fiasko om de missar”

FOTBOLL

Johan Flinck: till Hareides psykningsshow – han älskar det här

Foto: Bildbyrån
Underhållande pressträff.

SALZBURG. Nu ska det ju spelas om det också i kväll.

Lite synd.

För hade det bara handlat om psykkrig, ­utspel och mediehantering hade Malmö FF ­redan varit klart för Champions League under Åge Hareide – som toppseedat.

”Åge Hareide European Tour” gjorde i går ett stopp i Salzburg.

Det var en av de mest imponerande föreställningarna jag sett av norrmannen. Och då har jag ändå sett några presskonferenser med honom de senaste åren:

Som på Celtic Park med Helsingborg för två år sedan när man bara satt och njöt över att en allsvensk tränare i ett så tufft läge (0-2 efter hemma­matchen) kunde dominera en press­konferens på så klassisk mark och ingjuta mod hos alla i HIF-lägret.

Det var i samband med det som Mattias ­Lindström sa att det var ”lite Braveheart” över ­Hareide.

Som inför HIF:s match borta mot Levante i ­Europa League samma höst när Hareide sa att motståndarna var ”Spaniens svar på Gefle”.

Som i Prag häromveckan när han sa: ”Jag vet mycket om tjeckisk fotboll. Den har varit bra”, med betoning på har.

Brukar vara tråkiga tillställningar

Men gårdagens show på Stadion Salzburg (den får inte heta Red Bull Arena när det är ­Uefa-match) var .

Sådana här presskonferenser inför internationella matcher, med journalister och representanter från båda ”lägren”, brukar vara bland de tråkigaste stunderna i det här jobbet. Det verkar de på podiet också tycka och det slutar i ­regel alltid med tomma sidor i blocket och ljudfiler du kan radera direkt sedan tränare och lagkaptener staplat klyschorna på varandra i sina ­diplomatiska svar om motståndare, förutsättningar och matchbild.

Men inte när MFF:s 60-årige tränarveteran slår sig ner.

Hareide, i trygg visshet om att alla inblandade läser det mesta som skrivs, utnyttjar i stället de här mötena med pressen till att ta kommandot i det mentala spelet inför matchen, lägga över pressen på motståndaren, skicka välplanerade signaler till sina egna spelare, styrelse­ledamöter och till och med fans, bjuda på ­några rubriker, vända företeelser och detaljer till sitt eget lags fördel och eventuellt också subtilt ­såga den inhemska fotbollen i landet.

”Har problem i Österrike”

Som i går om att Salzburg, sedan Red Bull tog över 2005, misslyckats samtliga sex gånger med att ta sig in i Champions League.

– Klart att det då sitter en och annan häxa här på stadion. Jag hoppas den fortfarande sitter här.

Om pressen på Salzburg:

– De plöjer ner massor av miljoner i sitt ­projekt. Det blir ett gediget fiasko om de inte klarar det.

Om österrikisk fotboll:

– Om Grödig (som förlorade mot Salzburg med 8–0 nyligen) är det tredje bästa laget i Österrike... ja, då måste man ha problem i österrikisk fotboll.

Om atmosfären på Swedbank Stadion:

– Jag har varit i flera stora klubbar i Skandinavien men ingen klubb kan matcha den. Sparta Prag var totalt tagna av den.

Om sitt eget lags ­status:

– Vi är underdogs. Det passar oss väldigt bra. Vi har allt att vinna. Jag tror vi kan uppträda ”friare i huvudet” än Red Bull-spelarna.

Nästan allting sagt med ett vänligt leende och avslappnat kroppsspråk.

Hareide älskar helt enkelt det här spelet. Men det är på europaturnéerna, på de stora ­arenorna, han är som bäst. Hemma i all­svenskan är han desto mer diplomatisk.

Oj, vad jag hade velat se honom på de riktigt stora arenorna i höst, inför presspack på Santiago Bernabéu, Allianz Arena eller Stamford Bridge. Vad hade vi fått höra då?

Taktiska Hareide måste få plats

När Markus Rosenberg, som satt på podiet med Hareide, var på väg ut från presskonferensrummet i går frågade jag honom vad han tyckte om Hareides uppvisning.

– Det var trevligt. Han har erfarenheten där, log lagkaptenen.

Men retorikern Hareide ska egentligen inte få stå i vägen för taktikern Hareide här.

För som Guillermo Molins sa tidigt i våras när jag bad honom beskriva sin tränare i korthet:

– En större taktiker än jag hade förväntat mig. Jag trodde han var mer en pådrivare.

Det har Hareide visat gång på gång i vår och sommar.

För det är trots allt på planen det ska avgöras i kväll.

MFF lärde sig läxan snabbt efter bortamatchen i Prag. Nu gäller det att göra den ännu noggrannare när motståndet steppas upp en nivå.

Håll nere siffrorna och gör ett ­bortamål. Så här på förhand tar jag gärna 2–1 till Salzburg inför ­returen.

ARTIKELN HANDLAR OM