Oskar Månsson: En märklig rockad av Alm

FOTBOLL

Karlsson är så nära en defensiv garanti AIK kommer

Foto: Andreas Alm.

ÖREBRO. En märklig rockad, lite bristande effektivitet och en skopa oflyt – så var det långt upp till Malmö igen.

Om AIK ska vara med in i det sista så har de inte råd att tappa så många fler poäng.

Men för Örebro ser saker och ting allt bättre ut.

Foto: Oskar Månsson.

Ibland är fotboll ett märkligt spel.

Ibland kan det ena laget ha övertaget och spela sig fram till flera chanser utan att ens vara särskilt nära att göra mål, medan det andra laget avlossar tre skott från halvknepiga lägen och sätter samtliga med superprecision.

Ja, det fick vi om inte annat bevis för igår.

I första halvlek kombinerade AIK sig ­enkelt fram till straffområdet där skärpan plötsligt tog slut, medan Örebro gjorde fantastiska mål utan att egentligen ha så mycket till spel.

Men vem är jag att klaga på den prioritetsordningen?

Inte ens fotbollsälskaren ­Thomas Nordahl, som satt en liten bit ifrån mig, lär ha haft något att invända.

ÖSK hade lite flyt

Efter åtta minuter tog Alhassan Kamara emot en passning från Daniel Gustavsson och sköt bollen i mål via stolpen. ­Ex-AIK:are till ex-AIK:are, 1–0.

Kort senare vann Robert Åhman Persson meter centralt i banan – han är väldigt bra på just det – innan han lättade bollen i sidled till Marcus Pode som tog med sig bollen på första tillslaget och drog till på volley: kanonskott ribba in. Ex-AIK:are till ex-MFF:are, 2–0.

Kort senare slog Pode till på nytt.

– Om du inte vet vad du ska göra med bollen, skjut i mål, så kan vi diskutera alternativen sen, som Bill Shankly påstås ha sagt.

Pang bara, från 25 meter upp i närmaste kryss: lika snyggt igen. Och viktigt skulle det visa sig. AIK gjorde två mål och var nära att komma ikapp, men med ett ultra­defensivt 4-5-1 och lite flyt höll ÖSK undan till en psykologiskt betydelsefull seger.

”Det var en match i våra skallar” som Alexander Axén uttryckte saken med raset mot Malmö i färskt minne. Nu är ÖSK på rätt spår med sin raka Axén-fotboll. Även om de inte gör mål på varenda skott i matchöppningarna så borde de klara sig kvar i år, för det finns en del kvalitet i truppen. Dessutom tror jag att det var viktigt för Ahmed Yasin att göra 4–2 på övertid, han behöver självförtroende.

Oddsen på MFF föll ordentligt

Guldet kört för AIK?

Nja, det finns förstås en liten chans, men oddsen på himmelsblått föll ordentligt i går. Fyra poäng med en inbördes hemmamatch hade inte varit ett skrämmande avstånd medan sju poäng är…sju poäng.

Visst, det återstår tio omgångar och Malmö ska spela sex extramatcher i Europa som kommer att slita (svenska lag i gruppspel brukar tappa i allsvenskan, även om Åge Hareide har roterat skickligt i sommar) men de närmaste omgångarna för AIK kommer handla mer om att hitta formen än att jaga guld.

Samtidigt var matchen mot Örebro inget haveri. Om den skulle spelas fem gånger så tror jag AIK skulle vinna två och kryssa två, det var ju bara det där med marginalerna. Däremot så är petningen av Per Karlsson svår att förstå, förutsatt att han är så pigg och kry som han själv säger. ”Pertan” gjorde ingen större insats i derbyt i onsdags, men är så nära en defensiv garanti som AIK kommer. Det är svårt att säga om Väisänens svaga match var avgörande men risken att bryta lagdelen kändes onödig att ta.

Andreas Alm är en skicklig tränare som AIK bör hålla hårt i, men den här säsongen har han gjort några märkliga drag. 3-5-2-experimentet mot Halmstad i våras och Kwame Karikari som vänstermittfältare i jakten på Europa League mot Astana, för att ta ett par spontana exempel.

ARTIKELN HANDLAR OM