Herrlandslaget i fotboll

Hamréns svar efter kritiken

Av: 

Robert Laul

FOTBOLL

ABU DHABI. Landslagsåret 2015 är i gång, och under en halvtimmeslång presskonferens bemötte förbundskapten Erik Hamrén kritiken mot fjolårsresultaten och den historiskt låga placeringen på Fifa-rankingen.

Framför allt satte Hamrén ner foten mot Patrik "Bjärred" Anderssons uttalanden:

– Jag tror aldrig jag har sett Patrik på någon av våra träningar men han är välkommen om han inte har koll på hur vi spelar.

Den förre landslagskaptenen har bland annat efterlyst en större tydlighet i Blågult.

– Jag har länge tryckt på hur viktigt det är med tydlighet. Att du vet vad som förväntas av dig, att det finns en klar och tydlig spelidé både offensivt och defensivt, sa "Bjärred" till Sportbladet i lördags.

Nu svarar Erik Hamrén:

– Patrik pratade en del om tydlighet och jag tar gärna ett snack med honom. Det är jag skyldig en före detta landslagsspelare. När jag pratar med klubbar som Rosenborg och Ålborg som jag varit i tidigare är just tydligheten en av de saker de tycker var positiv. Vad som förväntas av spelarna och vad jag kräver av dem.

– Jag tror aldrig jag har sett Patrik på någon av våra träningar med landslaget till exempel. Han är välkommen, jag tar gärna ett snack med honom om han inte har koll på hur vi spelar.

Ni hade väl ett snack på fotbollsgalan?

– Jo, jag gick fram till honom. För att kunna ha rätt åsikter, för att kunna ha rätt fakta kanske det är bättre att prata med mig först. Sedan kan man ha åsikter ändå men när man har åsikter men inte rätt fakta blir det lite fel, säger Erik Hamrén.

Förbundskapten gav också sin syn på landslagsåret 2014 där Sverige bara vann två matcher och rasade ner till 44:e plats på Fifa-rankingen:

– Tittar man resultatmässigt var det inget bra år men jag vill ändå skilja på hösten och våren. Under hösten förlorade vi bara en match mot Frankrike som hade ett fantastiskt bra lag. I övrigt var vi obesegrade. Om vi hade vunnit mot Montenegro hade det varit en annan situation. Då hade jag och även några av er tyckt att det varit bra. Vi har gjort en okej start på EM-kvalet ändå, säger Erik Hamréns vars kontrakt sträcker till och med ett eventuellt EM i Frankrike 2016.

– Det är lättare att jobba om det går bra. Jag har varit med så länge som tränare och vet att det går upp och ner. Det är få landslag som bara vinner och vinner och vinner.

Hur viktigt är 2015 för dig?

– Jag har jobbat på högsta nivå i Sverige, Norge och Danmark. Det gäller att nå resultat, speciellt kanske vad gäller mig som inte varit ett stort spelarnamn. Då blir man mer ifrågasatt och måste visa ännu bättre resultat. Men det är ingen nytt för i år.

Vad ska man ställa för krav på landslaget 2015?

– Vår ambition är att ta oss till EM, det kravet tycker jag att vi ska ställa. Det är en tuff grupp, fyra lag som slåss om det men en realistisk målsättning är att ta oss till EM.

Du var inte helt nöjd med 2014 – vad talar för att 2015 ska bli bättre?

– Ja…en sak är ju erfarenhet. Om man tittar på antal landskamper våra spelare hade mot till exempel Frankrike är det inte många landskamper. Jag tror att min företrädare Lars Lagerbäck sa att man ska ha minst 30 landskamper innan man är en internationell spelare. I så fall var det många under hösten som inte var internationella spelare.

– En annan sak är att Zlatan under hösten av förklarliga skäl inte var på den nivå vi är vana att se honom på.

En granskning i dagens Sportbladet visar att ungefär en av 20 januaritrupp-spelare etablerar sig i A-landslaget. Erik Hamrén vill inte namnge vem eller vilka han anser ligga närmast i årets trupp.

– Jag vill inte nämna namn men de som är närmast är de som redan fått chansen och har mest erfarenhet. Jag tycker det är jättespännande. I fjol hade jag till exempel ett snack med Emil Forsberg om vad han behövde göra för ta nästa steg. Vi hade med kostexperter och fysteamet.

– För mig är kunskap makt. Det är så fantastiskt att se utvecklingen hos vissa. De tar till sig de här sakerna, det här måste jag förbättra, inte minst fysiskt. Det gäller inte alla. För en del är det en dröm att komma hit, andra får en kick att ta nästa steg. Här får de hjälp att göra det.

Johan Elmander – är det för att lyfta honom eller för att få med en erfaren spelare som du tagit ut honom bland talangerna?

– Jag hade möjligheten att ta ut Johan. Tidigare har haft förmånen att Anders Svensson och Tobias Hysén varit med. Johan såg det som en bra möjlighet, han vill vara med för att konkurrera om en plats i mars. Han är inte här för att vara en pappa till andra utan för att konkurrera om en plats. Sedan tycker det är väldigt positivt att vi får med en spelare som har gjort ett stort antal landskamper och varit utlandsproffs i ett antal länder. Han vet vad som krävs, säger Erik Hamrén.

ANNONS

Säkra spikar, givna helgarderingar och sjuka skrällar. Fixar du 13 rätt på Stryktipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Herrlandslaget i fotboll