Jakob Johansson tillbaka i landslaget

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

De avgörande Nations League-matcherna mot Turkiet och Ryssland står för dörren.

I dag presenterade förbundskapten Janne Andersson den svenska trupp som får chansen i årets två sista landskamper.

Den stora överraskningen var mittfältaren Jakob Johansson som gör comeback i laget efter sin otäcka korsbandsskada.

Det svenska landslaget sitter i en prekära sits inför de två sista matcherna i Nations League – turneringen där Uefas 55 nationer spelar om möjligheten att ta sig till EM 2020 (det klassiska EM-kvalet finns såklart kvar också).

Efter två spelade matcher, 2–3-förlust mot Turkiet och 0–0 mot Ryssland, ligger Sverige sist i trelagsgruppen. Ryssland har spelat in sju poäng på tre matcher medan Turkiet har tre poäng på tre matcher.

– Turkiet-matchen hemma var vi inte nöjda med men däremot med matchen borta i Kaliningrad. Nu väntar ett avgörande där vi kan bli etta, tvåa eller trea, säger Janne Andersson.

Kommer Sverige sist i gruppen riskerar de att halka ned till division tre (av fyra) i turneringen. Men om de skulle vinna båda matcherna har de chansen att få en direktplats till EM 2020 (såvida de inte skulle ta sig dit genom det vanliga kvalet).

Bortmatchen mot Turkiet spelas på Konya Büyükşehir Arena klockan 18.00 på lördag den 17 november. Sedan väntar ett avgörande hemmamöte mot Ryssland tre dagar senare, klockan 20.45.

Inga problem med Olsen

I dag vid 12.00 presenterade förbundskaptenen Janne Andersson den svenska landslagstrupp som ska försöka ändra på det dystra tabelläget.

Sparken mot huvudet i den senaste ligamatchen mot Fiorentina verkar inte ha tagit så farligt på Robin Olsen. Tillsammans med Kristoffer Nordfeldt och Karl–Johan Johnsson fyller han i vanlig ordning ut målvaktspositionerna.

Även backuppsättningen saknade några större överraskningar. Mikael Lustig och Emil Krafth tar hand om högerbacksplatserna, Ludwig Augustinsson och Martin Olsson vänsterbackspositionerna och i mitten huserar Andreas ”Granen” Granqvist, Victor Nilsson Lindelöf, Pontus Jansson och Filip Helander.

Quaison och Johansson tillbaka

På mittfältet tvingas Andersson att göra ett par rockader.

Emil Forsberg är skadad och missar denna landslagssamling. Någonting som det rapporterats en hel del om den senaste veckan.

– Han är inne i en rehabprocess. Jag tror inte att det handlar om flera månader men det är nog ett par veckor. Min erfarenhet är att man får ta det step by step, säger Janne Andersson.

I Forsbergs frånvaro finns det plats för flera nya mittfältare att få mer speltid och erfarenhet i landslaget. AIK:s Kristoffer Olsson var med i den senaste truppen och han får förnyat förtroende.

Även Robin Quaison och Jakob Johansson får ses som överraskningar i truppen.

”Det var den gamla Jakob!”

Jakob Johansson skadade sig allvarligt i ena knät (korsbandet) under den andra kvalmatchen mot Italien inför VM-slutspelet i Ryssland. I matchen innan hade han själv gjort det avgörande 1–0-målet.

Skadan höll honom borta i flera månader och han missade VM.

Nu är alltså Rennes-mittfältaren åter med i Blågult.

– Han har varit i gång ganska länge men har inte spelat så många A-lagsmatcher. Jag satt och tittade på honom i helgen och det var den gamla Jakob! Jätteroligt att få med honom igen, säger Janne Andersson.

Kvalhjälten Jakob Johansson tillbaka i landslaget
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Kvalhjälten Jakob Johansson tillbaka i landslaget
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.