AIK:s Europafiasko fullbordat – nollade i 180 minuter

avDaniel Sörensen, Simon Norberg

FOTBOLL

Serieledare i allsvenskan.

Men mot fjolårets danska ligatrea tog Europa-äventyret slut för AIK som nollades av FC Nordsjälland.

– Vi skyller inte på något, vi gjorde inte tillräckligt många mål och då går man inte vidare, säger Sebastian Larsson.

10 946 personer fick se AIK förlora mot FC Nordsjälland på Tele 2 arena – matchen flyttad från Friends arena på grund av en Justin Timberlake-konsert – med 0–1 under torsdagskvällen efter att 18-årige Andreas Skov Olsen överlistat Oscar Linnér i hemmamålet tidigt i den första halvleken.

Det innebär att Europa-äventyret tog slut i andra kvalomgången efter att stockholmarna besegrat irländska Shamrock Rovers på vägen dit.

– Vad säger man? Vi gör en dubbelmatch där vi inte lyckas göra mål helt enkelt. Det är en grundförutsättning i fotboll att göra det. Jag tycker att vi har bra lägen på bortaplan, men vi får inte till det. Och det är samma sak i dag. Vi får i gång spelet bättre i andra halvleken, men vi lyckas inte mobilisera den udd och den energi som vi hade behövt, säger en besviken Rikard Norling efter matchen.

Lyckades inte göra mål

Fjolårets danska ligatrea Nordsjälland gick till slut vidare med totalt 2–0 och nollade därmed de svenska serieledarna i 180 minuter. Trots bra AIK-chanser i första halvlek, främst genom Henok Goitom och Tarik Elyounoussi, lyckades danskarna hålla koncentrationen uppe under resten av matchen.

– Såklart är vi besvikna, det var absolut inte det här vi ville. Det var vår målsättning att ta oss vidare. Vi skyller inte på något, vi gjorde inte tillräckligt många mål och då går man inte vidare, förklarade Sebastian Larsson.

– I det första mötet tycker jag att vi skapar mer än tillräckligt för att göra mål, men vi producerar inte lika mycket i dag. Det blev en matchbild, speciellt efter deras mål, som inte funkar jättebra för oss. De får sina kontringar och vi får inte de ytor som vi vill ha.

Kan du säga någonting om det faktum att ni har hemmamatch på pappret, men faktiskt spelar på Tele2 arena?

– Vi ska inte skylla på saker nu. Vi pratade om det innan så alla vet vad vi känner och tycker om det. Vi gjorde inte tillräckligt för att gå vidare och det får man vara ärlig att säga, säger Larsson.

”Vi tog bort deras bästa spelare”

Efter matchen fick AIK beröm av Nordsjällands tränare Kasper Hjulmand. Trots att hans lag vann båda matcherna vidhöll han att motståndet, med den trupp Rikard Norling har till sitt förfogande, håller samma nivå som de danska topplagen.

– Vi lyckas med att bryta deras mönster i spelet samtidigt som de försvarar lite dåligt. Kristoffer Olsson och Sebastian Larsson är de som kontrollerar deras spel och har visioner, och vi skiftade formation (jämfört med förra matchen) för att hantera dem. Vi tog bort deras bästa spelare från matchen, berättar han.

Laddar Matchöversikt
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM