Keisuke Honda blir förbundskapten – för Kambodja

Publicerad:
Foto: AFP

FOTBOLL

Keisuke Honda har inte lagt skorna på hyllan än.

I fortsättningen kommer japanen dock att kombinera spelarrollen – med den som förbundskapten.

– Jag vill marknadsföra landet för resten av världen, säger Honda om förbundskaptensrollen i Kambodja.

Förra sommaren lämnade Keisuke Honda, 32, Milan och den europeiska fotbollsscenen för spel i mexikanska Pachuca. Sedan dess har han hunnit med att flytta vidare till Australien och Melbourne Victory.

Trots att spelarkarriären ännu inte är över kommer japanen nu också att påbörja sin tränarkarriär.

Keisuke Honda har nämligen presenteras som ny förbundskapten för Kambodja.

Kan inte medverka – ska hålla videokonferenser

– Jag vill hjälpa Kambodjas landslag med en tydlig spelidé och marknadsföra landet för resten av världen, säger Honda enligt The Guardian.

Melbourne Victory har meddelat att Hondas jobb som förbundskapten inte kommer kollidera med några A-League-matcher. 32-åringen kommer enbart vara tillgänglig för Kambodja vid FIFA-uppehåll.

Trots det väntas han leda landslaget i sydostasiatiska mästerskapen i november-december, när Melbourne Victory har matcher. Enligt australiensiska fotbollsförbundet kommer det hela lösas genom att Keisuke Honda en gång i veckan ska hålla videokonferens med spelartruppen och ledarstaben - från sin bostad i Melbourne.

166:a på världsrankningen

– Jag hoppas att erfarenheten från en internationell stjärna kommer förbättra tekniken hos våra landslagsspelare och att resultaten kommer bli bättre än tidigare, säger Sao Sokha, president i Kambodjas fotbollsförbund.

Keisuke Honda har skrivit på ett tvåårskontrakt som förbundskapten och kommer enligt The Guardian inte att ta ut någon lön, mer än att få resorna betalda.

I dagsläget befinner sig Kambodja på 166:e plats på världsrankningen. Enda gången som nationen kvalificerat sig för Asiatiska Mästerskapen var 1972, då de slutade på fjärdeplats i turneringen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN