”Helt galet att det får vara så...”

FOTBOLL

Gefle rasar mot domslutet: "Jag är för målkameror"

Foto: Omdiskuterat mål Helsingborgs mittback Hannu Patronen, här i kamp med Gefles Daniel Westlin, var inblandad i det om­diskuterade 1–0-målet. ”Han kommer in med armbågen och trycker undan mig”, säger Gefles målvakt Mattias Hugosson.

Gävle Helsingborgs 1–0-mål blev omstritt och avgörande. Till och med på tv-reprisen är det svårt att se om bollen verkligen var inne.

– Det är tredje gången de låter en debutant döma oss. Det verkar som om Gefle IF är mindre viktiga, rasar Gefles målvakt Mattias Hugosson.

Det var Andreas Ekbergs debutmatch som domare i allsvenskan och hela första halvlek klarades av galant. Men redan i andra halvleks andra minut hände den omdiskuterade situationen som blev matchavgörande.

HIF:s Christoffer Andersson slår en hörna förbi en hårt uppvaktad Mattias Hugosson som inte kan komma ut och boxa undan bollen eftersom HIF packat in honom. Gefles Jonas Lantto rensar istället undan bollen.

”Tränger undan mig”

– Som jag ser det är det två fel i ett. Deras mittback Hannu Patronen kommer in med armbågen och trycker undan mig. Solklar frispark. När jag hindras att komma ut så rensar Lantto undan bollen innan den går i mål, säger en fly förbannad Mattias Hugosson.

Men debutanten Andreas Ekberg tvekar inte och blåser för mål när linjemannen ropar i hans örsnäcka.

– Jag kan omöjligt se det själv, men via vårt kommunikationssystem hör jag hur min assisterande domare Andreas Björkman ropar: ”Det är mål, mål, mål…”. Och jag litar förstås på honom, säger Ekberg.

”Rensas inifrån målet”

Linjemannen berättar vad han såg:

– Bollen rensas ut inifrån målet och då ger jag informationen att bollen har passerat mållinjen, säger Andreas Björkman.

Den här typen av situationer är väldigt svåra att bedöma och både Mattias Hugosson och domare ­Andreas Ekeberg förespråkar nu ett målkamerasystem.

”Får inte ta för lång tid”

– Jag är personligen för målkameralösningar som fungerar och som inte tar allt för lång tid och hindrar matchen, säger Andreas Ekberg.

– Det är ju helt galet att det ska få vara på det här viset, någonting måste göras. Det är otroligt viktiga poäng på spel som kan vara avgörande i slutet av säsongen, säger Mattias Hugosson.

ARTIKELN HANDLAR OM