Storseger för Umeå i Womens Cup

FOTBOLL

Har 6-1 att gå på inför returen på Gammliavallen

Umeå IK är klart för semifinal i Womens Cup – trots att kvartsfinalreturen återstår mot holländska Saestum.

För inte kan väl UIK tappa 6–1 hemma på Gammliavallen om en vecka?

– Det ser i alla fall ljust ut, säger tremålsskytten Hanna Ljungberg.

Hanna Ljungberg har haft en skadedrabbad säsong som inleddes med en kraftig hjärnskakning. Sedan har det varit problem med ett knä, en sträckning i lårmuskeln och senast en segdragen förkylning.

– Jag har känt mig hängig och inte kunnat spela för fullt på tre veckor utan bara gjort en halvlek i matcherna. Men i dag kändes det bra, jag orkade och tre mål känns förstås extra roligt, säger hon.

Ljungberg visade vägen med sitt ledningsmål redan efter åtta minuter. Hon låg sedan bakom Martas 2–0-mål för att i den andra halvleken fullborda sitt hattrick med ytterligare två fullträffar.

Tre mål på sex minuter

Umeå började starkt och förutom Ljungbergs mål skapade laget två, tre väldigt bra chanser. Saestum jämnade sedan ut spelet och hade ett par bra möjligheter efter fasta situationer med bland annat en boll i ribban.

– Saestum var bra offensivt, de var spelskickliga och vi fick jobba rätt hårt. Men vi fick psykologiska mål och det satt bra med 2–0 i halvtid.

UIK började bra även i den andra halvleken och när ”Ljungan” gjorde 3–0 i den 63:e minuten gav holländskorna mer eller mindre upp. Sedan följde rena målexplosionen med ytterligare tre mål på sex minuter.

Marta hade uppvisning

Martas 4–0 var matchens delikatess. Hon bröt ett anfall på mittplan, dribblade av tre motståndare, fri med målvakten gjorde hon sin klassiska ”sulfint” och rundade en lurad Angela Christ i Saestums mål.

– Det var snyggt, ett typiskt Marta-mål, säger Ljungberg.

I semifinalen väntar troligen Arsenal som i den första kvartsfinalen vann med hela 5–0 borta mot isländska Breidablik.

UIK hoppas att de båda brassorna Marta och Elaine kan vara med i första semifinalen den 4 november – trots att deras kontrakt går ut den 31 oktober.

TT