Viktig poäng för Öster

FOTBOLL

Lämnade jumboplatsen i allsvenskan

Såväl Gais som Öster är i behov av poäng för klara allsvenskt spel även nästa år.

Nu blev det delad poäng på Gamla Ullevi när lagen spelade 1–1 (1–0).

Gais började matchen bäst och tog också ledningen i den 21:a minuten när Daniel Blomgren slog en frispark otagbart i mål.

Men, efter målet var det som om det var Öster som fick en injektion av det. Plötsligt var det smålänningarna som skapade chanserna och Gais som fick slå ifrån sig.

– Jag tycker att vi efter en kvart gör en ganska bra första halvlek, sade öster tränare Lasse Jacobsson efter matchen.

– Att Gais ledde med 1–0 i halvtid var kanske inte helt rättvist.

I den andra halvleken var det återigen Gais som tog över spelet och pressade tillbaka Öster, som tvingades spela på kontringar.

Straffmål

Drygt tio minuter in i andra halvleken kom också en snabb spelvändning från Öster och inhopparen Ingmar Teever lyckades slita sig fri mellan Gais mittbackar. Mittbacken Rickard Ekunde hann upp honom men fällde honom bakifrån och domaren pekade på straffpunkten. Ekunde fick också ett rött kort.

Pavel Zavadil slog säkert in straffen till kvittering.

– Där fick vi ett gyllene tillfälle att kunna avgöra matchen. Straff och de fick en man utvisad. Det borde vi ha tagit vara på, sade Lasse Jacobsson.

Gais kämpade och slet och lyckades reda ut matchen utan att släppa till något mer mål.

Österutvisning

Med knappt tre minuter kvar av ordinarie speltid fick även Öster en man utvisad när Freddy Borg sparkade på en Gaisback när spelet var avblåst.

– Det var onödigt av Freddy att ta den utvisningen för sedan blev det ju ganska rörigt i vårt försvarsspel de sista minuterna, sade Jacobsson.

Med en poäng gick Gais upp till 25 poäng i tabellen och är nu åtta poäng före Häcken som är på kvalplats. Tre omgångar återstår av Allsvenskan.

Öster gick med sin poäng förbi Örgryte och är nu bara en poäng efter Häcken.

– Vi har svåra matcher kvar - Elfsborg borta, AIK hemma och Gefle borta - men jag tror att vi ska kunna åtminstone en poäng till och definitivt klara kontraktet, sade Gais tränare Roland Nilsson.

– Vi ska verkligen kriga för att passera Häcken och åtminstone få kvala oss kvar, sade Lasse Jacobsson.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM